Zimný beh pod Záruby 2017 – 11,6 km v Skinners

Zimný beh pod Záruby 2017 – 11,6 km v Skinners

Featured Video Play Icon

Zimný beh pod Záruby 2017 boli prvé preteky, ktoré som odbehla v Skinners. Otestovali ma v niekoľkokilometrových stúpaniach, ale aj pri rýchlych zbehoch dolu. Komorná atmosféra pretekajúcich 49 bežcov a lesné prostredie sľubovali nevšedný zážitok.

Pezinok – Trnava – Jahodník

Vlakom do Trnavy, kde pre mňa prišiel Maťko Detvaj z Nových Zámkov
Vlakom som prišla do Trnavy, odkiaľ ma berie Maťko Detvaj do Jahodníka

O týchto zaujímavých pretekoch som sa dozvedela od Maťka Detvaja, ktorý mi ponúkol aj možnosť odvozu na preteky z Trnavy. Keďže som sa pretekov Mikulášsky kros v Pezinku nezúčastnila zo zdravotných dôvodov, čo bol terénom a prevýšením podobný beh, preteky Zimný beh pod Záruby 2017 prišli ako jasná výzva. Brala som túto ponuku ako možnosť vyskúšať si beh už s takým „poriadnejším“ prevýšením – cca 450 m.

Maťko s Anitkou na registrácii
Maťko s Anitkou pri registrácii na štarte pretekov v Jahodníku

Spolu s Maťkom prišla z Nových Zámkov aj Anitka, a tak sme mali veselú spoločnú cestu na Jahodník, nachádzajúci sa medzi Lošoncom a Smolenicami. Štartovný aj cieľový bod dnešných pretekov sa nachádzal v areáli Tréningového Centra P+P Partner.

Po registrácii sme si sadli na kávu a čaj v útulnej kaviarni centra, príjemne vyhriatej krbom. Využila som čas a prezliekla som sa tu na WC, hoci tu boli k dispozícii aj šatne. Potom sme sa presunuli von do priestoru štartu, kde sme sa ešte trochu fotili, rozcvičovali a rozprávali ale aj zoznámili aj s inými bežcami.

Atmosféra pred štartom
Atmosféra pred štartom; foto: P+P Partner Tréningové Centrum

Horský beh pod Záruby v Skinners

Preteky Zimný beh pod Záruby boli môj prvý horský beh a nevedela som, čo od neho očakávať. Teplota bola nízka: 3° C, začalo aj jemne snežiť a nevedela som, aké podmienky budú hore pod vrcholom. Bude tam blato, ľad, sneh? Odpoveď nemám a tak si obúvam Skinners.

Môj prvý horský beh, ideme na to.
Môj prvý horský beh, ideme na to; foto: P+P Partner Tréningové Centrum

Štartujeme Zimný beh pod Záruby

Preteky sa konali v komornej atmosfére, keďže na štart sa postavilo 49 bežcov. Po štartovnom výstrele sme sa všetci rozbehli do prvej časti trate, ktorou bola asfaltová cesta. Prvé tri kilometre stúpania po asfalte mi dali pekne zabrať. Počas stúpania som si uvedomila, ako je náročné udržať si v kopcoch správnu techniku behu, keď je človek vôbec rád, že ide. 🙂

Po vybehnutí sa na štvrtom kilometri terén trasy zmenil na lesné cesty a zvážnice, z ktorých bol miestami výhľad na okolité kopce. Na trase boli dve občerstvovacie stanice, ktoré som prebehla, necítila som smäd a nechcela som sa zdržovať.

Selfie počas behu v rovinatej časti trate
Selfie počas behu v rovinatej časti trate

Skinners a terén

Keď sme sa dostali na lesné cesty, trasa sa zmenila na vlnitú, sem tam kopček, sem tam rovinka, no v druhej polovici behu to bol najmä zbeh dolu. Prírodný lesný terén by bol z časti náročný na bosobeh, najmä pri rýchlych zbehoch, takže som naozaj ocenila, že som mala obuté Skinners. Výborne zvládli tak kaluže s blatom, ako aj kamenistú cestu. Vďaka Skinners som sa naozaj mohla rútiť dolu kopcom, naboso by som kvôli opatrnejšiemu behu musela trochu spomaliť.

Prekvapenie pred cieľom

Asi 1,5 km pred cieľom bola posledná výzva, strmý kopček, čo som nečakala a ten mi dal taktiež riadne zabrať. Zadýchaná som ho vybehla slimáčim tempom, ale vybehla. Z čoho som mala naozaj radosť. Za kopcom nasledovali už posledné úseky trate opäť zbehom do cieľa. Posledného pol kilometra som naozaj bežala zo všetkých síl.

Výbeh posledného kopca, asi 1,5 km pred cieľom
Výbeh posledného kopca, asi 1,5 km pred cieľom; foto: Jitka Hergotová

Výsledky Zimný beh pod Záruby 16.12.2017

Preteky Zimný beh pod Záruby 2017 na 11,6 km s prevýšením cca 450 m som zabehla celkovo na 47. mieste zo 49 bežcov, žien nás bolo 9 a ja som bola 8. s časom 1:18:50. Na pretekoch som bežala jediná v Skinners.

Naša výprava spokojne v cieli; foto: Martin Detvaj
Naša výprava spokojne v cieli; foto: Martin Detvaj
Trasu Horského behu pod Záruby si môžte pozrieť kliknutím na obrázok
Trasu Horského behu pod Záruby si môžte pozrieť kliknutím na obrázok

Zhodnotenie

Preteky Horský beh / Zimný beh pod Záruby 2017 sa mi veľmi páčili a umožnili mi vidieť, ako som na tom v kopcoch. Bola to pre mňa dôležitá skúsenosť a aj naďalej budem kopce prirodzene zaraďovať do svojho tréningu.

Boli to moje druhé preteky v zimnom počasí a som rada, že som dobre zvolila oblečenie, nebolo mi zbytočne teplo, ani chladno. Teší ma, že som beh zvládla bez komplikácií či zranení, najmä v zbehových častiach, ktoré boli miestami náročné tak na rýchlosť, ako aj terén. Skinners si viedli super a aj v častiach, kde bolo blato to zvládli bez problémov a obišla som bez pádu.

Organizácia podujatia

Organizáciu pretekov Zimný beh pod Záruby 2017 hodnotím ako veľmi dobrú, nemám čo vytknúť. Veľmi by som chcela oceniť šatne, ktoré boli – na tak malé preteky (čo sa týka počtu účastníkov) – priam luxusné. Kopec miesta na prezlečenie, WC, sprchy a hlavne všetko v teple, čo sa v zime naozaj hodí.

Občerstvenie vo forme klobás nebolo pre mňa, a tak som svoju klobásu venovala Maťkovi. 😉 Boli vraj veľmi chutné.

Ďakujem Maťkovi a Anitke za odvoz a milú spoločnosť a organizátorom za zorganizovanie týchto pekných pretekov. Rada sa zúčastním aj letnej verzie Horského behu na Záruby, ktorá vedie priamo cez vrchol Záruby  (768 m.n.m.), najvyššie miesto Malých karpát. Pridáte sa?

 

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.