ČSOB Bratislava marathon 2018 – polmaratón naboso

ČSOB Bratislava marathon 2018 – polmaratón naboso

Featured Video Play Icon

Splnila som si sen. Po roku behania sa mi podarilo odbehnúť prvé polmaratónske preteky na podujatí ČSOB Bratislava marathon 2018. Krásne preteky, skvelá atmosféra, kopec bežeckých priateľov starých aj nových. Stretla sa jedna veľká bežecká rodina a pre mňa to bol zážitok na celý život.

Príprava na polmaratón

Koncom roka 2017 som začla s prípravou na polmaratónsku vzdialenosť postupným pridávaním kilometrov na mojich bežeckých tréningoch. Moju doterajšiu štandardnú desinku sa mi 6. 12. 2017 podarilo natiahnuť na túžobných 15 km. Keď som dala 2. 1. 2018 svoj prvý 18 km beh naboso, zmocnila sa ma radosť, že predsa do 21 km to už nie je ďaleko.

Okrem kondičnej prípravy som postupne potrebovala navykať aj chodidlá (ich šľachy a svalstvo) na dlhšiu vzdialenosť a teda väčšiu záťaž. Bosobeh vám nič neodpustí a ako inde, tak aj tu platí, že treba postupovať pomaly a počúvať svoje telo a po výkone mu dopriať adekvátny čas na zotavenie.

Moja prvá polmaratónska vzdialenosť

Keď mi Maťko Detvaj „naprorokoval“, že polmaratónovú vzdialenosť dám určite už v januári 2018, veľmi ma to povzbudilo zapracovať na tom, čo sa mi napokon aj 21. 1. 2018 podarilo (8 km naboso po snehu a zvyšok v skinners). Po dobehnutí som bola celá šťastná a nechcelo sa mi veriť, že som toľko naozaj odbehla. O to viac som sa potom tešila na preteky v Bratislave s dobrým pocitom a v presvedčení, že ich určite zvládnem.

Výzva „2 mesiace bez sladkostí“

Dva mesiace pred pretekmi som si dala výzvu prestať jesť zbytočné sladkosti a celkovo som sa snažila podľa možností vyhýbať potravinám obsahujúcim cukor. Výzvu som zverejnila aj ako event na Facebooku a neskôr aj založila skupinu, do ktorej sa pridalo celkom pekné množstvo ľudí.

Som typ človeka, ktorému veľmi pomáha, ak vie, že do náročných vecí nevstupuje a nezostáva v nich sám. Myslím, že toto skupinové uvedomenie mi veľmi pomohlo zvládnuť túto výzvu a vytrvať v nej aj po jej oficiálnom ukončení, čo boli preteky ČSOB Bratislava marathon.

Týždeň pred ČSOB Bratislava marathon

Vďaka nervozite, ktorú som prežívala pred týmito pretekmi som si uvedomila, že áno, veľké preteky, vačšia a dlhšia nervozita. K nej prispelo aj časté postovanie príspevkov čísel zostávajúcich dní do pretekov od organizátora na sociálnych sieťach.

Počas preberania štartového balíčka som sa stretla aj s Maťkom Detvajom
Počas preberania štartového balíčka som sa stretla aj s Maťkom Detvajom

Cez týždeň som si bola prevziať štartový balíček so štartovým číslom do registračného stanu pri Eurovea, kde som sa stretla aj s Maťkom Detvajom, ktorý bol vyzdvihnúť balíčky aj pre bežcov z Novozámockej bežeckej komunity, ktorí sa taktiež zúčastnia týchto pretekov.

ČSOB Bratislava marathon 2018

Deň D je tu, stretnutie veľkej bežeckej rodiny

Prišiel deň pretekov, a ja som sa po príchode do priestoru štartu pretekov stretla v  centre Eurovea s Maťkom Detvajom a ostatnými kávičkujúcimi bežcami z Nových Zámkov. Chvíľu sme podebatili a potom, po prezlečení sa pri autách v garáži, sme sa presunuli na dohodnuté miesto fotenia iRun skupiny na Facebooku, pri soche M. R. Štefánika.

Outfit máme, ide sa fotiť
Outfit máme, ide sa fotiť
krasna skupinkovka iRun bežcov; foto: Miroslav Pokrievka
Krásna skupinovka iRun bežcov; foto: iRun

Pohľad na miesto spoločného fotenia bol fascinujúci, kopec bežcov, ktorí sa zvítavali a objímali. Bol to nádherný obraz toho, ako vyzerá bežecká rodina. Ani u mňa nechýbali rýchle, ale zato srdečné pozdravy s bežcami, ktorých som poznala osobne, ale aj s tými, ktorých som doposiaľ poznala iba z Facebooku.

Jedno zo srdečných stretnutí
Jedno zo srdečných stretnutí

Z človeka po takomto stretnutí s priateľmi hneď opadne tréma a nervozita a môže si tak preteky potom oveľa viac vychutnať. Aspoň v mojom prípade to tak bolo.

Štart v štyroch vlnách

Keďže to boli naozaj masové preteky, a moje v takomto rozsahu prvé, štartovalo sa postupne vo vlnách, v ktorých boli bežci rozmiestnení podľa výkonnosti. Ja som sa nachádzala v poslednom štartovacom bloku. Napätie o to viac stúpalo, keď som videla pred sebou štartovať už tri húfy ľudí a ja som bola ešte stále tu.

S Petom a Ivanom v našom štartovom bloku
S Peťom a Ivanom v našom štartovom bloku

Predomnou 21 km, zábava je zaručená

Krátko po vytúženom štarte našej vlny som sa ocitla v spoločnosti dvoch bratov-pobehajov, ktorí sa postarali tak o moju, ako aj o všeobecnú zábavu bežcov a okolostojacich povzbudzujúcich ľudí. Svojim humorom a dobrou náladou mi naozaj skvele spestrili tieto náročné preteky. Mali podobné tempo ako ja, tak som sa ich snažila držať.

Moji dvorní zabávači (vľavo); foto: Michal Kovár
Moji dvaja dvorní zabávači (zľava: Henrich a Dalibor); foto: Michal Kovár
Keď stretneš známeho kamaráta po dlhom čase; foto: Juraj Pieš
Keď stretneš známeho kamaráta po dlhom čase; foto: Juraj Pieš

Počasie bolo príjemné, veľmi som sa tešila, že nebolo príliš teplo. Bolo mierne zamračená a slnko vykuklo až na druhú polovicu behu. Aj napriek môjmu letnému outfitu som sa popri občerstovacích staniciach osviežovala.

Na Rázusovom nábreží, kúsok za občerstvovacou stanicou; foto: Ján Oleksa
Na Rázusovom nábreží, kúsok za občerstvovacou stanicou; foto: Ján Oleksa

S chalanmi Daliborom a Henrichom sme to spolu ťahali do 14. kilometra, keďže museli trochu zvolniť, tam som sa od nich odpojila a šla svoje tempo. Na náročnejších úsekoch (stúpanie na Starý most, povrch na Hviezdoslavovom námestí a v Sade Janka Kráľa) som zvolnila aj ja.

Sad Janka Kráľa potrápil viacerých

Bolo zaujímavé, že viacero bežcov sa neskôr vyjadrilo, že ich problematický úsek bol prebeh cez Sad Janka Kráľa na petržalskej strane Dunaja. Čo bolo asi na 18. a 19. km, kúsok po zbehu zo Starého mosta, ktorý nás trochu potrápil svojim úvodným stupáčikom.

U mňa bol Sad Janka Kráľa náročný povrchovo, keďže sa bežalo po parkových chodníkoch, na ktorých boli kamienky, vetvičky a sem-tam nejaké to rozbité sklo, ktorému som sa však úspešne vyhla.

Prebeh cez Sad Janka Kráľa v Petržalke
Prebeh cez Sad Janka Kráľa v Petržalke

V záverečnom kilometri vedúcom cez Starý most naspäť ma úžasne povzbudila bubnová skupina s ich krásne rytmickou bubnovačkou. Aj vďaka nim sa mi podarilo pozbierať sily do záverečného špurtu na cieľovej rovinke. Samozrejme, prispela k tomu aj úžasná povzbudzujúca angažovanosť davu divákov. Je to úžasný pocit, keď vám fandí toľko ľudí.

Dala som to – zabehla som svoje prvé polmaratónske preteky

Po dobehnutí do cieľa a prevzatí krásnej medaile som ledva chodila, ale bola som šťastná. Mám obrovskú radosť, že to moje nohy tak parádne zvládli, že sa mi podarilo si beh aj užiť a natáčať pri tom aj video.

Môj finiš do cieľa; foto: Zuzka Zuzáková
Môj finiš do cieľa; foto: Zuzka Zuzáková

Zagratulovali sme si vzájomne s bežcami z Novozámockej komunity, s mojimi vtipnými parťákmi Daliborom a Henrichom a neskôr som trochu zapózovala mojej kamarátke, skvelej fotografke Zuzke Zuzákovej. Som jej vďačná za zachytenie nezabudnuteľných spomienok na tieto krásne preteky.

Po našej foto session s fotografkou Zuzkou som sa neskôr premiestnila k soche M. R. Štefánika, kde som stretla ešte niekoľko bežeckých priateľov, s ktorými sme si po vzájomných gratuláciách spravili pár fotografií.

S Danielkou...
Spoločná foto s Danielkou…
...Andrejom...
…Andrejom…
...a Mirkom.
…a Mirkom.

Zároveň som sa tu stretla aj s kamarátom Andrejom, ktorý tiež odbehol polmaratón, hoci bol pôvodne prihlásený na maratón. Využil však možnosť, ktorá bola na týchto pretekoch novinkou.

Po 1. kole, teda po odbehnutí polmaratónu mohli bežci prihlásení na maratón regulérne ukončiť preteky a byť tak zaradení medzi bežcov absolvujúcich polmaratón.

Výsledky

Nie som si istá, ale ako by povedal pán moderátor dnešných pretekov, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou som bola jediná bežiaca Mercedes polmaratón naboso. Videla som však jedného bežca vo fivefingers obuvi a druhého v sandáloch.

Som šťastná, že som to dnes dobre zvládla; foto: Zuzka Zuzáková
Som šťastná, že som to dnes dobre zvládla; foto: Zuzka Zuzáková

Myslela som, že dám čas pod 2:06, ale nakoniec výstup na most a náročný terén v Sade Janka Kráľa urobili svoje. Takže môj výsledný čas bol 2:08:28, v mojej kategórii na 283. mieste zo 483 bežkýň, v kategórii žien na 419. mieste zo 753 žien a celkovo na 2273. mieste z 2997 bežcov.

Relive ‚CSOB Bratislava 2018 halfmarathon barefoot‘

Skvelé zážitky aj po pretekoch

 

Regenerácia v Dunaji

Po fotení sme šli s Andrejom popri Dunaji, kde sme si šli schladiť nohy a užívať si krásne výhľady a rytmické zvuky bubnovej šou prichádzajúce z blízkeho Starého mosta. Voda bola fantastická a keď som z nej vyšla, mala som pocit, že mám nové nohy. No úžasný a odľahčujúci pocit. Únava bola preč.

Toto bolo niečo fantastické a to najlepšie, čo sme mohli spraviť
Toto bolo niečo fantastické a to najlepšie, čo sme mohli spraviť

Fantázia jedál na Vegánskych hodoch

Po schladení nôh som Andreja nahovorila ochutnať skvelé jedlo na Vegánskych hodoch, ktoré dnes prebiehali v priestoroch Starej tržnice v centre Bratislavy. Tak v tržnici ako aj pred ňou bolo kopec stánkov a pred nimi dlhé rady čakajúcich ľudí.

S Andrejom sme si jedlo naozaj vychutnali
S Andrejom sme si jedlo naozaj vychutnali

Šli sme na to strategicky a postavili sme sa do najkratšieho radu vo vnútri tržnice. Neoľutovali sme. Skvelé thajské jedlo, úplná mňamóza. Jedlo bolo vynikajúce, výborne ochutené a krásne vyzeralo. S Andrejom sme sa naozaj natlačili.

A ide sa na ochutnávku ďalšieho jedla
A ide sa na ochutnávku ďalšieho jedla

Neskôr sme sa tu stretli s Mirkou z iRun skupiny, ktorá tiež bežala polmaratón a ochutnali sme ďalšie úžasné jedlo. S Andrejom sme sa potom rozlúčili a s Mirkou sme neodolali ešte ochutnať dva exempláre fantastických koláčikov. Keďže mi čoskoro šiel vlak domov, s Mirkou som sa rozlúčila a naskočila na električku, ktorá šla na hlavnú stanicu.

Zhodnotenie

ČSOB Bratislava marathon – polmaratón 2018 u mňa ostane nezabudnuteľným zážitkom. Nielen preto, že to boli moje prvé preteky s touto vzdialenosťou. Stretla som tu kopec známych spolubežcov a zasa spoznala ďalších skvelých ľudí. Počasie vyšlo nádherne, zprvu zamračené, druhu polovicu behu už svietilo slniečko.

S mojim fanúšikom zo Silvestrovského behu cez bratislavské mosty sme sa stretli aj tu; foto: Zuzka Zuzáková
S mojim fanúšikom Jurajom zo Silvestrovského behu cez bratislavské mosty sme sa stretli aj tu; foto: Zuzka Zuzáková

Bežalo sa mi príjemne. Asfaltový terén bol dobrý, drsnejšie povrchy boli len krátkodobé. Najnáročnejší terén bol na Hviezdoslavovom námestí, kde boli malé dlažobné kocky, čo ma aj trochu spomalilo. Potom to boli už len kamienky na chodníkoch v Sade Janka Kráľa. Ďakujem ešte raz Daliborovi a Henrichovi za skvelú a zábavnú spoločnosť, vďaka ktorej budem mať na tieto preteky krásne a veselé spomienky.

Ďakujem chlapci, boli ste skvelí!
Ďakujem chlapci, boli ste skvelí!

Organizácia pretekov

Preteky 13. ročníka ČSOB Bratislava marathon 2018 boli zorganizované naozaj na vynikajúcej profesionálnej úrovni. Od bezproblémového prevzatia štartového balíčka, cez skvelú atmosféru na štarte a trati umocnenou hudobnou kulisou a skvelou bubnovou skupinou, výborne umiestnené a zvládnuté občerstvovacie stanice, mobilné WC na trati, dobrovoľníkov usmerňujúcich a povzbudzujúcich bežcov na trati, až po nádherné medaile, občerstvenie v cieli a v neposlednom rade aj komunikácia na sociálnych sieťach.

Mnohí z bežcov využili odloženie vecí pred štartom do zberných boxov. Jedinou záludnosťou tejto možnosti je zábudlivosť, ako sa stalo aj mne. Až po príchode domov som si uvedomila, že som si po pretekoch zabudla vyzdvihnúť odloženú mikinu, ktorú som mala na sebe v štartovom koridore.

Pred štartom s mojou čarovnou mikinou; foto: Robert Pažitný
Pred štartom s mojou čarovnou mikinou; foto: Robert Pažitný

Keďže sa preteky našťastie konali v Bratislave, nebol problém sa dohodnúť s organizátorom a mikinu si ísť vyzdvihnúť v priebehu nasledujúceho týždňa. Náročnejšie by to bolo, ak by sa preteky konali vo vzdialenejšom meste. Poučenie? Nabudúce sa nechám inšpirovať Maťkom Detvajom, ktorý si nosí do štartového priestoru termofóliu, ktorá ho na ten čas dostatočne ochráni pred chladom.

Maťko a jeho inšpiratívna termofólia :)
Maťko a jeho inšpiratívna termofólia 🙂

Som veľmi rada, že som sa týchto pretekov mohla zúčastniť a že okrem krásnej medaile mi po nich ostali aj skvelé spomienky. Ktovie, ak sa mi podarí natrénovať, možno nabudúce odbehnem celý maratón. Je to jeden z mojich bežeckých snov. Tak uvidíme, či sa mi splní práve na tomto bratislavskom.

Ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali, fandili mi a verili, že to dám.

 

 


Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.