Moja otužovacia sezóna 2019/2020

Moja otužovacia sezóna 2019/2020

otuzovacia sezona 2019/2020

Nová otužovacia sezóna 2019/2020 je tu. Moje zážitky z otužovania v tejto sezóne si budete môcť čítať v tomto článku, ktorý bude priebežne aktualizovaný počas celej sezóny.


Nasledujú krátke príspevky s videami z jednotlivých kúpaní – môj otužilecký denník. Príjemné pozeranie a verím, že aj motivovanie.


Zahájenie sezóny 2019/2020 – Vajnorské jazero, Bratislava, 22. 9. 2019

Tadá, nová sezóna 2019/2020 je zahájená. Spolu s Marcelkou a Emilom sme si užili nedeľné večerné plávanie vo Vajnorskom jazere v Bratislave. Počasie bolo zatiahnuté, ale pred kúpaním slniečko trochu vykuklo, čo ma potešilo. Hoci teplota vzduchu mala 20°C, no fúkal vetrík, takže dnes to bolo dvojité otužovanie: vzduchom aj vodou. Okrem nás bol vo vode iba jeden plavec. Voda bola fantastická, začína už mať svoju jedinečnú vôňu, typickú pre zimné obdobie. Zaplávali sme si v nej asi 15 minút. Už som cítila, že mi stačilo. Potom nasledovalo poctivé rozcvičovanie pomocou Horsestance cvičenia z Wim Hof Metódy v krásnom zlatistom svetle zapadajúceho slnka.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 20° C, veterno
  • teplota vody: cca 18° C
  • pobyt vo vode: 15 minút


Vajnorské jazero, Bratislava, 22. 9. 2019

Dnes krásne slnečné počasie, ideálne na kúpanie. Emil, ja a môj pes sme si počas nedeľného popoludnia užili fantastickú vodu Vajnorského jazera. Teplota vody sa nám obom zdala vyššia ako minule, zatiaľ podľa počasia ešte osciluje. Po kúpaní sme si dali aj prechádzku okolo jazera a užívali si teplé slnečné lúče.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 19° C, teplý vietor
  • teplota vody: cca 19° C
  • pobyt vo vode: 12 minút


Jazero Draždiak, Bratislava, 1. 10. 2019

Prvý októbrový deň bol krásne slnečný a teplý, a keďže som mala nejaké povinnosti v Petržalke, rozhodla som sa, že to využijem a spojím s kúpaním v mojom milovanom Draždiaku. Nasledujúce dni sa už malo ochladiť a byť aj daždivo. Predtým som však dala avízo do skupiny otužilcov pri Draždiaku, či má niekto záujem sa pridať. Ozvala sa Gabika, tak sme sa dohodli na spoločnom čase popoludní. Počasie bolo naozaj krásne a hoci pofukoval vetrík, slniečko nás príjemne zohrievalo.

Voda bola fantastická, veľmi dobre sa nám plávalo a keďže fúkal vietor, ktorý robil na hladine vlnky, trochu som sa cítila ako v mori. A to vtáctvo naokolo, nádhera. Vznešené biele labute sú neoddeliteľnou súčasťou tohto miesta a dodávajú mu ikonický charakter. Gabike sa veľmi páčilo a vyzerá, že jej prvá otužovacia sezóna 2019/2020 bude na pokračovanie :). Verím, že sa nám ešte podarí spolu sa stretnúť a užiť si zimné kúpanie. Ďakujem za veľmi milú a príjemnú spoločnosť.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 22° C, vietor
  • teplota vody: cca 19° C
  • pobyt vo vode: 13 minút


Jazero Zlaté piesky, Bratislava, 10. 10. 2019

Dnes sme oslávili rok, čo Marcelka otužuje a veľmi sa teším, že nám to vyšlo takto presne na deň. Takto sme začali – video. Mám veľkú radosť, že ju to baví a že je v tomto vytrvalá a užíva si aj novú sezónu 2019/2020. Napriek tomu, že krátko pred naším kúpaním pršalo, a aj naše príchodzie časy sa líšili, predsalen, pracovný deň a doprava v meste je o tomto čase náročná, stretli sme sa v dobrej nálade a užili si vodičku. Bola výborná, zapadajúce slnko sfarbovalo jej hladinu do zlatista. Nádherné zážitky a vnemy, za ktoré som nesmierne vďačná.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 15° C, vietor
  • teplota vody: cca 15,5° C
  • pobyt vo vode: 12 minút


Jazero Draždiak, Bratislava, 15. 10. 2019

Som veľmi rada, že sa mi podarilo zaplávať si práve dnes, keď oslavujem svoje 3. výročie otužovania. Teším sa, že to bolo práve na Draždiaku, jazere, kde som plávanie v studenej vode po prvý raz skúsila s kamarátom Andrejom, a bol to skvelý zážitok. Na dnešné slávnostné kúpanie v Draždiaku sa pridali aj Emil s Frankom, tak sme si vodu ešte vo veľmi príjemnej osviežujúcej teplote užili spolu s vlnkami, ktoré vytváral vietor. Tmavomodrá obloha a voda, biele labute, zapadajúce slnko so zlatým odleskom na žltých listoch stromov na protiľahlom brehu vytvárali spolu krásny kontrastný obraz pestrofarebného jesenného večera. Ďakujem priatelia, bol to opäť čarovný zážitok.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 22° C, vietor
  • teplota vody: cca 15,5° C
  • pobyt vo vode: 14 minút


Pobyt v mrazáku, Movement Tribe, Bratislava, 20. 10. 2019

Posledné mesiace sa cítim, a niekedy učím byť vďačná za každý deň. Tento nedeľný bol však čímsi výnimočný a nádherný. V tento deň som bola fotografovať WHM workshop Maťa Tháma v priestoroch Movement Tribe v Bratislave. Keďže som mala pred začiatkom ešte chvíľu čas, zašla som k blízkemu Štrkoveckému jazeru a pri výhľade na ranné slnko, plávajúce kačice a krásne sfarbené stromy som si užívala svoje tradičné, no stále obľúbené raňajky – ovsenú kašu s ovocím. Chvíľku som len tak bola a následne sa pobrala na workshop. Stretli sme sa tu skvelá partia ľudí. Prišla aj kamarátka Anka, s ktorou sa poznám z bežeckého prostredia a na konci povedala, že dnešný workshop bol pre ňu životný zážitok. A tomu som sa veľmi potešila. Ja som si taktiež užila ľadový kúpel v mrazáku a iba prítomnosť. Niečo nádherne. Môj prvý mrazákový pobyt v sezóne 2019/2020. Ďakujem Martinovi, že ma citlivo, nežne a vedome pri tomto sprevádzal. Vážim si, že mám možnosť sa týchto jeho workshopov zúčastňovať. Je to pre mňa veľmi obohacujúce.

Malá štatistika:
  • teplota vody: cca 3° C
  • pobyt vo vode: 3 minúty


Jazero Zlaté piesky, Bratislava, 24. 10. 2019

Dnes sme s Marcelkou a Emilom využili krásne teplé počasie a užili si plávanie v jazere. Skvelá osviežujúca 16°C vodička, posledné lúče slnka, sladučké figy a veselá nálada.

Malá štatistika:
    • teplota vzduchu: 22° C, teplý vietor
    • teplota vody: cca 16° C
    • pobyt vo vode: 13 minút


Jazero Draždiak, Bratislava, 26. 10. 2019

Dnes sa dalo otužovať už aj na vzduchu. Ráno síce svietilo slniečko, ale postupne na mesto padla hmla, ktorá sa nad jazerom Draždiak krásne presúvala ako dym. Boli to úchvatné pohľady. Do toho radostný a dynamický život vodného vtáctva v symbióze s nami, ľuďmi. Krásny svet. Dnešok bol výnimočný aj v tom, že prišla Mirka prvýkrát vyskúšať plávanie v studenej vode. Zatiaľ skúšala doma studené sprchy, tak prišiel čas na jazero. Ako sami uvidíte vo videjku, zvládla to, užila si to a bola na seba nesmierne hrdá. A ja na ňu tiež. Okrem Mirky sa dnes s nami kúpali aj Ivo s Emilom, ktorý si jazero preplávali.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 10° C, vietor
  • teplota vody: cca 16° C
  • pobyt vo vode: 10 minút


Jazero Draždiak, Bratislava, 30. 10. 2019

Posledné októbrové kúpanie sme si dali v Draždiaku. Prečo to tu mám rada? Je úžasné pozorovať, ako to tu spolu žije – ľudia a vtáky na jednom mieste. A to ma fascinuje. Okrem toho, veľmi dobre sa cítim v tejto vode. A som rada, že tu chodí stále viac a viac ľudí skúšať, aké to je byť v takejto studenej vode. Medzi takýchto ľudí sa dnes pridaj aj Vresto, ktorý sa pridal do našej skupinky s Emilom, Mirkou a Davidom. Som rada, že som ho dnes mohla doprevádzať pri jeho prvom zážitku s chladnou vodou jazera a teším, že ho to oslovilo natoľko, že v tom chce pokračovať. Po kúpaní a užití príjemnej vodičky sme si zacvičili a išli si sadnúť do miestnej reštaurácie na čaj a poniektorí aj na pivko a strávili spolu veľmi príjemný čas v rozhovoroch.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 7° C
  • teplota vody: cca 13° C
  • pobyt vo vode: 10 minút


Jazero Kuchajda, Bratislava, 17. 11. 2019

Dnes počas fotografovania workshopu Wim Hof metódy s Martinom Thámom som sa po krátkej pauze okúpala. Chcela som zistiť, či som už po chorobe v poriadku. Voda bola skvelá a ja som si ju patrične užila, bez následkov. Takže v otužovacej sezóne naďalej pokračujem.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 12° C
  • teplota vody: cca 9,5° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Kolpašské jazero, Banský Studenec, 1. 12. 2019

Počas víkendového pobytu v Banskom Studenci s priateľmi bosochodcami sme sa šli s Emilom a Vladkom v prvé decembrové ráno okúpať do blízkeho Kolpašského jazera. Vonku bola poctivá, -6°C teplota, ranný opar nad Kolpašským jazerom a slniečko. Výzva pre mňa ako hrom, keďže to bolo ráno a bola som aj trochu nevyspatá, no o to väčšia radosť, že som to zvládla. A parádne to zvládol aj Emil, som naňho hrdá. Hoci otužujem už tretí rok, tieto riadne zimné kúpania sú pre mňa stále výzvou a myslím, že je to tak dobre.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: -6° C
  • teplota vody: cca 6° C
  • pobyt vo vode: 3 minúty


Vajnorské jazero, Bratislava, 8. 12. 2019

Ďalšie skvelé popoludné kúpanie s priateľmi Marcelkou a Emilom na Vajnorskom jazere. Boli svieže 3°C, takmer bezvetrie a svietilo slniečko, takže to bolo veľmi príjemné. Kúpanie sme si opäť parádne užili, uvoľnili sa, vyčistili hlavu, boli prítomní a cítili hlbokú vďačnosť, že môžme prežívať takéto skvelé veci.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 3° C
  • teplota vody: cca 6,5° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Vajnorské jazero, Bratislava, 15. 12. 2019

Dnes som si užila fantastické kúpanie s priateľmi Marcelkou a Emilom na Vajnorskom jazere. Hoci sme plánovali obedné kúpanie, okolnosti nám ho posunuli na neskoršiu dobu a stálo to za to. Prišli sme k jazeru až po západe slnka a obloha mala nádherné farby. Užívali sme si pocitovo už ľadovú vodu a výhľad na nádherne zafarbenú oblohu, prežívali vnútorný pokoj a radosť. Keď sa vám po prijatí chladu ukľudní dych, vnímate tie nádherné farby oblohy a hlboký vnútorný pokoj a to, ako vám je príjemne… potom vas jednoducho napĺňa veľká vďačnosť. A zrazu si uvedomíte, ako vás to stále vie fascinovať, že takýto chlad dokážete tak krásne v pokoji zvládnuť. Ďakujem priatelia za tieto zážitky.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 3° C, pocitovo 0°C
  • teplota vody: cca 5,5° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Otužovanie v snehu, Oravský Podzámok, 10. 1. 2020

Po dlhšej pauze opäť trocha otužovania. Tentoraz však sme si to s kamarátmi Ivkou a Emilom skúsili v snehu. Počas výletu na Oravu s priatelmi Ivkou a Emilom, sme si spravili snehové otužovanie v krásnom prostredí obce Oravský Podzámok pri rieke Orave. Úchvatný západ slnka, ktorý zalial svojím svetlom vody rieky ako aj hrad s hradným bralom náš zážitok a radosť iba umocnili. Vonku bolo niečo okolo nuly, a my sme sa cítili skvelo. Bolo to vlastne moje prvé otužovanie v snehu. Nádhera.


Jazero Kuchajda, Bratislava, 12. 1. 2020

Dnes po takmer mesačnej prestávke som sa okúpala už v ľadovej vode počas fotografovania workshopu Wim Hof metódy s Martinom Thámom. S ľadom to bolo po prvýkrát v tejto sezóne a bolo to nádherné. Voda bola skvelá a ja som si pobyt v nej užila. Teším sa na ďalšie príležitosti. PS: Ísť v šľapkách do vody s ľadom je riskantné. Môžu sa uvoľniť z nohy a ostať pod ľadom. Tentoraz však účastník, ktorému sa to stalo mal šťastie. Bola ešte blízko okraja, takže sa mi ju podarilo vyslobodiť. 😉

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 0° C, pocitovo -3°C
  • teplota vody: cca 3,4° C
  • pobyt vo vode: 3 minúty


Jazero Kuchajda, Bratislava, 23. 2. 2020

Po vyše mesačnej prestávke som sa okúpala vo vode počas fotografovania workshopu Wim Hof metódy s Martinom Thámom. Som rada tejto príležitosti, voda bola skvelá a ja som si pobyt v nej užila. Pomaly sa nám už voda oteplieva, jar sa blíži.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 12° C
  • teplota vody: cca 6° C
  • pobyt vo vode: 3 minúty


Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.