Lyreco Beh Pezinkom 2019 – 9 km naboso

Lyreco Beh Pezinkom 2019 – 9 km naboso

Featured Video Play Icon

Tohtoročný 8. ročník pretekov Lyreco Beh Pezinkom 2019 na 9 km som opäť bežala naboso. Podarilo sa mi zúčastniť sa už po tretíkrát a bežalo sa mi výborne. Krásne slnečné počasie, príjemná atmosféra a stretnutia s bežeckými priateľmi umocnili skvelý zážitok z pretekov.

Spoločné tréningové behy po trase pretekov Beh Pezinkom

Ako po minulé razy, aj tento rok organizátori podujatia Beh Pezinkom organizovali spoločné tréningové behy v nedeľné večery. Prvý prebeh sa konal už koncom mája, a pravidelne sa behávalo aj počas prázdnin, až tesne po termín pretekov. Keď sa mi dalo, rada som sa pridala ku skupinke štartujúcej zo Zámockého parku v centre mesta.

Pre mňa mimoriadne zábavný a dobrodružný zážitok bol počas posledného behu, ktorý sa konal počas Pezinského vinobrania. Keďže sme štartovali z parku nachádzajúcom sa v centre mesta, museli sme trochu kľučkovať medzi prechádzajúcim davom a kolotočmi. Ale všetci sme to zvládli bez ujmy a ďalej si už vychutnávali beh pri zapadajúcom slnku vo vinohradoch.

Spoločná foto pred posledným tréningovym behom po trase Beh Pezinkom
Spoločná foto pred posledným tréningovym behom po trase pretekov; foto: Beh Pezinkom

Pred pretekmi

So spolubežkyňou Danielkou sme si vyzdvihli štartové balíčky na preteky Beh Pezinkom 2019
So spolubežkyňou Danielkou sme si vyzdvihli štartové balíčky

Deň pred pretekmi som si ešte so spolubežkyňou Danielkou dala výklusové pobehanie hlavne vo vinohradoch, v rámci behu sme ale zašli aj do mesta a zastavili sa v stánku pred zámkom, kde sme si vyzdvihli štartové balíčky. Po dlhej dobe som si na beh obula Skinners, aby som si šetrila „dezén“ na zajtrajšie preteky. Potom sme sa bežiac s balíčkami vrátili späť, bolo to vtipné behanie, ale zvládli sme to. S Danielkou sme sa rozlúčili tešiac sa na zajtrajšie preteky.

Deň pretekov Lyreco Beh Pezinkom 2019

Rozpačité ráno

Ráno v deň pretekov bolo príjemné, avšak počas rannej prechádzky s mojím hafanom som cítila, že mám výrazne precitlivené chodidlá. Občas sa mi to stáva po dlhšom chodení naboso, alebo to niekedy cítim len tak. Trochu ma to rozrušilo, nakoľko sa na trati nachádza niekoľko, pre bosonožca náročných kamienkových pasáží, či hrubší asfalt na ceste, znamenalo to, že v takomto stave to bude výrazne bolestivejšie a môže ma to spomaliť.

Rozhodla som sa to však prijať také, aké to bude. Keď to bude bolieť, tak bude. A netrápila som sa už nad tým a nenechala si zbytočne hlavu zaťažovať obavovými myšlienkami.

Atmosféra pred pretekmi

Nastal čas ísť a vyrážam z domu. K Zámockému parku, miestu štartu a cieľa pretekov Beh Pezinkom to mám asi 1,5 km, tak som si rovno dala zahrievací beh. Chodidlá to zvládali prekvapivo v poriadku, nič som necítila výrazne intenzívne. Nechám sa teda prekvapiť, aké to bude na trati. Neďaleko parku sa stretám so Stanom z našej FB skupiny Bežci Pezinok a spolu doklusávame k parku, kde si pod štartovým oblúkom spravíme spoločnú selfie.

Stretnutie s bežkyňami Ankou a Ikou po príchode so Stanom do parku
Stretnutie s bežkyňami Ankou a Ikou po príchode so Stanom do parku

Netrvalo dlho a postupne „objavujem“ svojich bežeckých priateľov vystupujúcich z množstva farebných postáv. Zvítali sme sa a samozrejme, spoločné foto nesmie chýbať. Využívame aj službu FunFace fotobox, kde sa spolu odfotíme so všakovakými vtipnými doplnkami a rovno dostávame ozajstné papierové fotky. 😀 Bolo to milé a zábavné.

Veselá náladička s dievčatami pred pretekmi Beh Pezinkom 2019
Veselá náladička s dievčatami pred pretekmi; foto: Beh Pezinkom

Po našom veselom fotení som si ešte uložila veci do úschovne, a následne sme sa zapojili do bežeckej rozcvičky, ktorú si priatelia spolubežci jednoznačne užívali. Napadlo mi ešte ísť na WC, avšak po zhliadnutí tej rady ma to akosi prešlo. Našťastie 🙂 Pretože čas štartu pretekov sa už blížil.

Kopec zábavy počas bežeckej rozcvičky pred preteky Beh Pezinkom
Kopec zábavy počas bežeckej rozcvičky pred pretekmi Lyreco Beh Pezinkom 2019

Štartujeme Lyreco Beh Pezinkom 2019

DJ Lesky bol aj tento rok moderátorom pretekov, čomu sa veľmi teším. Bolo milé, že ma po príchode do parku verejne privítal. Krátko pred štartom dostal slovo do mikrofónu aj primátor Pezinka Igor Hianík, ktorý sa po krátkom preslove taktiež zapojil a bežal tieto preteky.

S Danielkou vo Vivo a ja naboso, pripravené na štart pretekov Beh Pezinkom 2019
S Danielkou vo Vivo a ja naboso, pripravené na štart pretekov

Ani dnes som necítila nejakú zvlášť nervozitu pred štartom, posledné sekundy predýchavam hlbokým dýchaním, zapínam appku a video. Po zaznení výstrelu vybiehame z parku povzbudzovaní moderátorom DJ Leskym, v špalieri stojacich mažoretiek a okolostojacich divákov.

Lyreco Beh Pezinkom 2019 odštartovaný
Lyreco Beh Pezinkom 2019 odštartovaný

Na 9 km trati pretekov Lyreco Beh Pezinkom 2019

Preteky mali trasu rovnakú ako aj po minulé roky, viedla hore mestom k sídlisku Sever, v polovici 3. kilometra sme odbočili a vstúpili do vinohradov. Ešte pred odbočením ma potešila povzbudzujúca neter so synčekom a o kúsok ďalej aj sestra. Vďaka ním mám aj nejaké foto z trasy behu.

Po prvom kilometri, ideme!
Po prvom kilometri, ideme!

Ako sa mi na pretekoch stáva, takmer vždy sa nájde niekto, kto ide moje podobné tempo, ku komu sa môžem pridať, resp. sa nechať ťahať, ak si ho sama neviem udržať. Dnes to bol milý pár v oranžových firemných tričkách (viď foto nižšie), a som im za to veľmi vďačná.

Slnečné počasie umožnilo vychutnať si okolitú krásu počas behu cez vinohrady
Slnečné počasie umožnilo vychutnať si okolitú krásu počas behu cez vinohrady

Na konci 5. kilometra bola občerstvovačka, dala som si trochu vody a šlo sa ďalej. Nasledujúca časť trasy už začala byť pre mňa ako bosobežca povrchovo náročná. Drsnejší, miestami rozbitý asfalt a kopec kamienkov a naplavenej zeminy z vinohradných svahov. Keď sa blížili preteky, aj som rozmýšľala, že sa spýtam organizátorov, či vedia pozametať trasu pred pretekmi. Ale neskôr som si uvedomila, že by to bola v týchto dňoch, kedy sa oberá a zváža hrozno zbytočnosť, znova by sa tam všetko nanosilo.

Po občerstvovačke nás čakal ešte posledný krátky stupák, a odtiaľ už len dolu do mesta. Ešte bolo treba zvládnuť asi kilometer cesty s hrubým asfaltom a poľnú cestu vedúcu po kraji trávnatej plochy pri Hasičskej stanici. Táto cesta je dlhoročne obsiata rôznofarebnými úlomkami skla. Keďže sú tam už dlho, nebolo to nebezpečné, ale obozretná som bola.

Posledný kilometer a pol som si povrch už užívala, taktiež bolo príjemné vnímať aj povzbudzujúcich divákov popri trati. Posledných asi tristo metrov šprintujem do cieľa, kde zrovna predomnou popod cieľový oblúk vbehli ženích s nevestou idúci do Zámku Šimák.

Som v cieli

Šťastná v cieli preberám krásnu účastnícku medailu. Nasledujú objatia a gratulácie ostatným spolubežcom. Ešte som stihla chutné hroznové občerstvenie, nealko pivo a zopár rozhovorov s ostatnými bežcami.  Poďakovala som aj oranžovému motivačnému páru, z ich strany zasa zaznela pochvala na môj bežecký štýl, páčilo sa im, ako behám s ľahkosťou, čo ma potešilo.

Je to tam, zvládla som to k spokojnosti
Je to tam, zvládla som to k spokojnosti

S Danielkou sme si zablahoželali a spravili ešte zopár „dali sme to“ fotiek v službe FunFace fotobox, za čo im ďakujem. Myslela som, že zostanem ešte na tombole, ale keďže mala byť až takmer za trištvrte hodinu, rozhodla som sa ísť domov, kde ma čakal môj hafan a prechádzka s ním.

S Danielkou sme si spravili ešte pár fotiek s medailami; foto: FunFace
S Danielkou sme si spravili ešte pár fotiek s medailami; foto: FunFace

Výsledky pretekov Lyreco Beh Pezinkom 2019

Preteky Lyreco Beh Pezinkom na 9 km som zabehla za 54:28, celkovo som skončila na 287. mieste z celkového počtu 424 pretekárov. Vo svojej kategórii (ženy 35-49 rokov) som dobehla na 45. mieste (91 pretekárok v kategórii).

S dievčatami šťastne v cieli s krásnou medailou
S dievčatami šťastne v cieli s krásnou medailou

Zhodnotenie pretekov

Teším sa, že nám aj tento rok vyšlo krásne príjemné slnečné počasie a nebolo horúco. Som veľmi rada, že tieto preteky majú komornú, priateľskú atmosféru, a že som sa tu mohla stretnúť s viacerými spolubežcami a ďalších zasa spoznať osobne.  Trasa týchto pretekov sa mi páči, väčšina z nej vedie po mojom tréningovom „revíri“ a v tomto jesennom období je to pre bežcov aj krásny vizuálny zážitok. Bežalo sa mi naozaj výborne, chodidlá to zvládli na parádu, vôbec nič som intenzívne necítila, takže patrí im moja vďaka za ich skvelú prácu.

Zaprášené chodidlá v cieli, preteky zvládli na jednotku
Zaprášené chodidlá v cieli, preteky zvládli na jednotku

Organizácia podujatia

Aj tohtoročná organizácia 8. ročníka pretekov Lyreco Beh Pezinkom 2019 bola na výbornej úrovni, z toho, čo som mala možnosť vnímať, všetko potrebné bolo zabezpečené. Je však pár praktických vecí, ktoré by som z môjho pohľadu uvítala a ocenila:

  • možnosť pridať nejaké mobilné WC navyše, čo by pomohlo zredukovať čakacie rady,
  • čas vyhlasovania víťazov pretekov a následnej tomboly posunúť skôr,
  • prítomnosť fotografa v teréne. Preteky sa konajú v krásnej scenérii vinohradov a verím, že mnohých bežcov by potešila bežecká spomienka z krásnej trasy vedúcej cez pezinské vinohrady.

To sú však len drobnosti, ktoré nemenia nič na tom, že tieto preteky sú krásne a oplatí sa ich absolvovať. Som rada, že tu opäť bola zabezpečená úschovňa vecí a v neposlednom rade aj aktívna komunikácia na sociálnych sieťach a organizácia spoločných tréningových behov.

Ďakujem organizátorom za krásne preteky a teším sa na ďalší ročník.

Oficiálnu videoreportáž z tohto podujatia si môžete pozrieť na TV Pezinok:

BAREFOOTER.SK TIP

Ak ste z Pezinka, či okolia a radi by ste si niekedy zabehli s bežeckým parťákom, môžete sa pridať do FB skupiny Bežci Pezinok, dohodnúť kedy a kde a užiť si spoločný beh.

 

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.