PSA City Run Trnava 2018 – 10 km naboso

PSA City Run Trnava 2018 – 10 km naboso

Featured Video Play Icon

Dlho som sa rozhodovala, či ísť na tieto preteky, ale nakoniec som si povedala, že skúsim. Veď Trnava je krásne mesto, je to blízko a ešte som tu nikdy nebehala. Pekný okruh, horúco, drsný asfalt. Zážitok to teda jednoznačne bol.

Po príchode do Trnavy som sa stretla s kamarátom Dušanom na vlakovej stanici a odtiaľ sme spolu šli na Trojičné námestie, kde bol štart/cieľ dnešných pretekov a taktiež celé zázemie tohto podujatia.

Šokantný Dušky na úvod

S Dušanom sme sa poznali len z Facebooku, kde sa počas našej komunikácie vyjadril, že by rád vyskúšal beh naboso. Bola som v tom, že ok, keď má odvahu, prečo nie. Myslela som si, že beháva a že niečo už predsalen skúsil naboso, že si len chce vyskúšať dlhšiu vzdialenosť.

Na moje prekvapenie, po rozhovore s ním vyvstali dve skutočnosti:

  1. ešte nebehal naboso;
  2. ešte nebehal 10 km. Hm, vlastne ani dva.

Nevedela som, ako na toto reagovať a odhlasovať sa z pretekov nemalo význam, bolo na ňom vidno, že to chce skúsiť a chce zabojovať. Tak teda ok.

Čajovanie s Dušanom pred pretekmi
Čajovanie s Dušanom pred pretekmi

Som človek, ktorý sa na veci rád pripravuje a až keď dosiahnem v niečom čiastkový úspech, dokážem si potom veriť vo väčších veciach. Taktiež rada zbieram info a rady o tom, ako sa čo správne robí a ako sa vyvarovať popritom chybám – na základe zažitých skúseností iných.

Pred pretekmi sme sa stretli aj s Igorom, ktorého poznám zo zimného behu pod záruby
Pred pretekmi sme sa stretli aj s Igorom, ktorého poznám zo Zimného behu pod Záruby 2017

Pri Dušanovi som si však znova uvedomila fakt, že sú typy ľudí, čo sú živelnejší, radi skúšajú nové veci bez ohľadu na to, aby si uvedomovali, aké dôsledky to môže mať. A tak som ho nechala napospas toho, čo ho dnes čaká. Nech získa skúsenosť sám a zistí, aké sú jeho možnosti a limity.

Fotenie s x-Runners

Pred začiatkom pretekov PSA City Run Trnava 2018 sme si dali spoločné foto skupiny x-Runners z Facebooku. Som rada, že som sa tu mohla stretnúť s mojími bežeckými priateľmi a iných spoznať osobne.

Naša x-Runners výprava v Trnave; foto: Martin Turček
Naša x-Runners výprava v Trnave; foto: x-Runners

Počasie bolo dnes veľmi teplé, snažila som sa dostatočne hydratovať aj včera, aj dnes pred pretekmi. Na námestí boli aj šatne a tri mobilné wc, avšak pred nimi boli čakacie rady. Čas štartu sa blížil, a ešte som nebola v bežeckom outfite, využila som návštevu wc miestnej pizzérie priamo na námestí a zabila tak dve muchy jednou ranou.

Štart PSA City Run Trnava 2018

Preteky PSA City Run Trnava sa konali v popoludňajších hodinách za čiastočnej premávky. Slnko svietilo naozaj neúprosne a teplotne to boli moje prvé náročné preteky v tejto sezóne (cca 27 °C). Pre mňa ako bosobežca však boli náročné najmä povrchovo.

Pripravení na štart behu po Trnave
Pripravení na štart behu po Trnave

Väčšia časť trasy viedla po nepríjemnom hrubom asfalte, ktorý naozaj nemám rada, lebo ho ešte dobre nezvládam. Keď sa dalo a viedol popri ceste chodník, ktorý mal príjemnejší povrch, zvolila som beh po ňom. Prvú občerstvovačku po 4. km som s radosťou využila a trochu pri nej spomalila a pár sekúnd šla krokom – z kelímka sa mi ťažko pije v pohybe.

Druhá polovica trasy viedla po chodníkoch, ktoré mali buď tiež nepríjemný hrubý asfalt alebo boli na nich preživšie kamienky po zimných posypoch. Keďže sa žiaľ bežalo popri ceste, kde bola premávka, nedalo sa vyberať a bolo treba si to jednoducho odtrpieť, keďže Skinners som pri sebe nemala.

Po prebehnutí parku popri hradbách; foto: Marián Bartoš
Po prebehnutí Bernolákovho sadu popri hradbách v úvode pretekov; foto: Marián Bartoš

Nepríjemný a náročný povrch je pre začínajúceho bosobežca faktor ovplyvňujúci jeho rýchlosť – keďže kvôli bolesti ide po takomto teréne opatrnejšie, tým pádom sa mu spomaľuje tempo.

Niečo po 7. km som si od trasu usmerňujúcej dobrovoľníčky „ukoristila“ fľašu s vodou. Neviem, či to bola avizovaná druhá občerstvovačka, ale v tej chvíli som sa tomu potešila a túto ponuku pred záverom ocenila.

Pred cieľom bol ešte krátky stupáčik a dlažobné kocky vedúce až do cieľa na Trojičné námestie. Opäť som sa snažila špurtovať zo všetkých síl. Pôvodne som dúfala, že sa na týchto pretekoch zmestím do hodiny, no v polovici trasy som si uvedomila, že to dnes vďaka povrchu nedám, aj keď kondične by som na to mala.

Preteky som prežila

V cieli som si šťastne prevzala medailu a padla do tieňa k ostatným oddychujúcim x-Runnerom, ktorým som zagratulovala k úspechu. Taktiež ma tu čakal Dušan a keďže bol už v „civile“, vytušila som, čo sa stalo. Priznal sa, že preteky po 2. km musel ukončiť, že viac nevládal.

Odkvecnutá po dobehnutí, šťastná, že som to dala
Odkvecnutá po dobehnutí, šťastná, že som to dala

Bolo to očakávané a aj pochopiteľné, ale na druhej strane som rada, že má osobnú skúsenosť a že teraz bude hádam reálnejšie vedieť, do čoho sa pustiť a na čo má ešte čas.

Po pretekoch sme si dali ešte jednu spoločnú fotku s x-Runnermi a ja osobné fotenie s úspešnou Danielkou Kalužnou, ktorá tieto náročné preteky vyhrala vo svojej kategórii. Tiež som neodolala spoločnej selfie s naj bežeckým moderátorom DJ Leskym.

S DJ Leskym som si spravila prvú selfie
S DJ Leskym som si spravila prvú selfie

Výsledky PSA City Run Trnava 2018

Preteky PSA City Run Trnava 2018 som ako jediná odbehla (aj s dokončením) naboso. Vo svojej kategórii som sa s časom 1:06:11 umiestnila na 74. mieste z počtu 100 žien. Celkovo zo 147 žien som dobehla na 106. mieste. Celkový počet pretekárov bol 454, ja som celkovo obsadila 390. miesto.

Po Kuchynskom randali som sa s Martinom stretla aj tu v Trnave
Po Kuchynskom randali som sa s Martinom stretla aj tu v Trnave

Zhodnotenie

Napriek tomu, že tieto preteky boli pre mňa ako bosobežca skôr utrpením, než o príjemnom behu, mám na toto podujatie pozitívne spomienky. Trasa sa mi vo väčšine páčila, najmä v okolí parku a centra. Som rada, že som tu mohla stretnúť kopec známych ľudí a bola to opäť skvelá príležitosť stretnúť sa osobne s tými, ktorých som poznala iba virtuálne.

Dnes sme to všetci zvládli a prežili; foto: x-Runners
Dnes sme to všetci zvládli a prežili; foto: x-Runners

Z mojich doterajších pretekov, až na dnešných som vnímala bosobeh ako znevýhodnenie oproti ostatným obutým bežcom. Na trailových pretekoch mi je zväčsa jasné, že preteky dám vďaka Skinners, ale tu som to nečakala, ani som ich nemala na trati so sebou. Zároveň však túto skúsenosť vnímam pozitívne v zmysle, že raz aj takýto povrch zvládnem naboso vo väčšej pohode, že všetko má svoj čas.

Organizácia podujatia

4. ročník podujatia PSA City Run Trnava 2018 bol z môjho pohľadu zorganizovaný dobre. Teším sa, že podujatie moderoval DJ Lesky a snažil sa pre všetkých zúčastnených – tak bežcov, ako aj divákov – vytvoriť príjemnú atmosféru. Napriek tomu, že som ich nevyužila, oceňujem, že tu boli šatne a pridané mobilné toalety. Som rada, že sa veci dali odložiť na stráženie do registračného stánku.

Občerstvovacia stanica – jedna, či dve?

Občerstvovacia stanica bol trochu kameň úrazu pre viacerých bežcov, ako sa aj neskôr po pretekoch zdielali na Facebooku. Nebolo celkom jasné, či mala byť iba jedna, alebo nakoniec avizované dve. Vo videu mapy trate z roku 2015, ktorú organizátori použili aj pre tento 4. ročník bola uvedená iba jedna. Avšak na ich Facebookovej stránke v jednom z komentárov uviedli, že kvôli horúcemu počasiu chceli výjsť v ústrety bežcom a avizovali, že stanice budú dve (viď obrázok, komentár dolu).

Keďže na prvej občerstvovačke sa jednalo o čapovanie vody z bandasiek do plastových pohárov, nie vždy to dobrovoľníci stíhali, najmä ak prišiel nával väčšej skupiny bežcov. Niektorí, vrátane mňa, očakávali aj druhú občerstvovaciu stanicu. Ako som spomínala, ja som si asi na siedmom kilometri vypýtala fľašu s vodou od dobrovoľníčky, ktorú tam mala k dispozícii. To, či to bola avizovaná druhá občerstvovačka, alebo nie, a či sa tam aj iní dostali k vode, netuším.

Jedinečná medaila

Ako som sa po prevzatí medaile blížila k našej x-Runners skupinke, niektorí  ma upozornili, že medaile nie sú správne a robili si žarty, že ich treba vymeniť. Keď som sa na ňu lepšie pozrela, zistila som. Na strane s mapkou mesta je namiesto slávneho Trojičného námestia omylom uvedené Trojročné námestie. Chybička sa stala a medaila je takto aspoň originálnejšia.

Ako vidno, na pôvodnom návrhu grafiky je námestie pomenované správne
Ako vidno, na pôvodnom návrhu grafiky je námestie pomenované správne

Preteky sa mi celkovo páčili a boli pre mňa nakoniec výzvou, ktorú som zvládla a som na to hrdá. Rada by som sa poďakovala Danielke Kalužnej za ponuku a jej manželovi za realizáciu môjho odvozu domov.

Preteky PSA City Run Trnava 2018 boli trasovo príjemné, znáročnilo ich 27 °C horúce počasie a pre mňa zvlášť povrch. Ďakujem organizátorom za zorganizovanie tohto pekného podujatia a rada sa zúčastním aj ďalšieho ročníka. Ak nebudem mať ešte pripravené chodidlá, pobežím podľa všetkého v Skinners.

Pamiatka na pekné preteky PSA City Run Trnava 2018, ktoré boli pre mňa veľkou výzvou
Pamiatka na pekné preteky PSA City Run Trnava 2018, ktoré boli pre mňa veľkou výzvou

Tu si môžte pozrieť ostatné videá z pretekov:



 


 

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.