Šošovicovo-cviklová nátierka (vegan & gluten free)

Šošovicovo-cviklová nátierka (vegan & gluten free)

Sue-barefooter
šošovicovo-cviklová nátierka

Jednoduchá, nadýchaná, šošovicovo-cviklová nátierka s jedinečnou chuťou, bez lepku a vegan. Pripravte si nátierku plnú bielkovín, vitamínov a minerálnych látok.

Ingrediencie

  • 2 šálky červenej šošovice (prípadne iná, podľa chuti)
  • 4 malé alebo 2 väčšie cvikly (červená repa)
  • 1/2 šálky pomletých slnečnicových semien*, zopár celých na ozdobu
  • 1 menšia cukina (voliteľné)
  • jablčný ocot/ume ocot/balsamico (voliteľné, podľa chuti)
  • olivový alebo iný olej (voliteľné)
  • korenie: kari, bobkový list (alebo iné, podľa chuti)
  • soľ

*poznámka: pomleté slnečnicové semienka plnia aj zahusťovaciu úlohu, aby nátierka nebola príliš tekutá vďaka cviklovému podielu.


Postup

Šošovicová časť:

Opláchnutú červenú šošovicu vsypeme do vriacej vody, uvaríme spolu s bobkovým listom, podľa chuti osolíme. Ku koncu, keď už sa voda vyparila, pridáme kari korenie (alebo podľa chuti), premiešame. Ak sa šošovica javí suchá alebo príliš hustá, môžeme pridať trochu olivového oleja (alebo iný druh, podľa chuti).

Cviklová časť:

Ošúpané cvikly pokrájame na kocky a vložíme do vody (nie veľa, mala by siahať asi 1 cm nad cviklovou vrstvou) a varíme do zmäknutia. V prípade potreby dolievame trochu vody. Keď už cvikla začína byť mäkšia, pridáme na kocky pokrájanú cukinu (môžeme zbaviť šupky, nemusíme). Ku koncu varenia pridáme soľ, trochu octu (balsamico, jablčný alebo ume, podľa chuti). Po dovarení by väčšina vody mala byť vyparená a zostatkovú môžeme ponechať. Ak jej ostalo príliš veľa, zlejeme ju.

Záverečná úprava:

Odstavenú cviklu s cukinou rozmixujeme, a pridáme šošovicovú časť. Obe masy premiešame, a ešte spolu premixujeme a pridáme pomleté slnečnicové semená na zahustenie. V prípade potreby dochutíme korením.

Pri podávaní na ozdobu posypeme celými slnečnicovými semienkami. Dobrú chuť. 😉

šošovicovo-cviklová nátierka ako súčasť hlavného jedla
Šošovicovo-cviklová nátierka je vhodná aj ako súčasť hlavného jedla.

Čomu sa vaše telo poteší?

Cvikla vám dá vitamín B, C, vlákninu, minerálne látky: draslík, sodík, vápnik, horčík.

Červená šošovica vám dodá bielkoviny, sacharidy, vitamín A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, vlákninu, minerálne látky: vápnik, meď, draslík, mangán, železo, fosfor, horčík.

Cukina vám dodá vitamíny A, B, E, vlákninu, minerálne látky: horčík, vápnik.

Slnečnicové semená vám dajú bielkoviny, zdravé tuky, vitamín E,  kyselinu listovú,  vitamíny skupiny B, minerálne látky: meď, železo, horčík, mangán, fosfor, selén a zinok.

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.