Moja otužovacia sezóna 2018/2019

Moja otužovacia sezóna 2018/2019

otuzovacia sezona 2018/2019

Tento rok som externú otužovaciu sezónu začala neplánovane, vďaka nápadu kamarátky Marcelky, ktorá si kúpanie v chladnej vode chcela vyskúšať. Veľmi sa jej to zapáčilo, z čoho mám veľkú radosť.


Nasledujú krátke príspevky s videami z jednotlivých kúpaní – môj otužilecký denník. Príjemné pozeranie a verím, že aj motivovanie.


Zahájenie sezóny – Vajnorské jazero, 10. 10. 2018

Marcelka prišla s nápadom skúsiť sa okúpať v studenej vode, čo doteraz ešte nikdy neurobila. Myslím, že táto idea prišla v pravý čas. Hehe, vždy je pravý. 😉 Rada som ju v tejto crazy myšlienke podporila a vybrali sme sa spolu na Vajnorské jazero v Bratislave. Počasie bolo nádherné, slnečné, takže ideál na prvý chladový zážitok.

Vďaka Wim Hof metóde som k chladu začala pristupovať inak a to som sa snažila odovzdať aj Marcelke počas kúpania. Prijať chlad a nechať ho ísť, vnímať svoj dych a seba. Myslím, že to zvládla bravúrne. Z vody bola nadšená, necítila, že by jej bolo zima a veľmi sa jej to páčilo. Takže, na moju radosť to vyzerá, že ideme ďalej.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 23° C
  • teplota vody: cca 17° C
  • pobyt vo vode: 8 minút


Vajnorské jazero, 14. 10. 2018

Náš druhý vstup s Marcelkou v sezóne. Keďže sa jej prvé kúpanie veľmi páčilo, pokračujeme ďalej. Aj dnes nám vyšlo krásne počasie, slniečko príjemne hrialo a ani sme sa nenazdali a vo vode sme boli 15 minút. Úžasné zážitky, skvelé pocity. Zároveň, pri tomto kúpaní som si pripomenula svoje začiatky, keďže pred dvoma rokmi, 15. 10. 2016 začalo moje otužovacie dobrodružstvo. Apropo, dnes po plávaní Marcelka skúsila šoférovať naboso prvýkrát v živote, a šlo jej to perfektne a bez problémov. Veľmi ma to potešilo.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 23° C
  • teplota vody: cca 17° C
  • pobyt vo vode: 15 minút


Vajnorské jazero – 16. 10. 2018

Dnes sme sa s Marcelkou dostali do vody až v podvečerných hodinách, čo bolo teplotne cítiť. Na našu veľkú radosť vykuklo slniečko a potešilo nás svojimi teplými lúčmi. Vo vode nám bolo veľmi príjemne, opäť sme sa trochu zabudli v tej eufórii. Dnes po plávaní som už mala prvé náznaky triašky. Ale nad to všetko opäť raz nádherné uvoľňujúce a radostné pocity. Aj dnes som Marcelku prehovorila na šoférovanie naboso cestou späť.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 18° C
  • teplota vody: cca 17° C
  • pobyt vo vode: 15 minút


Vajnorské jazero – 21. 10. 2018

Dnešok už môžeme nazvať otužovanie. Počasie bolo zamračené a fúkal studený vietor. Situácia, kedy sa človeku fakt nechce vyzliecť. Ale premohli sme sa, a vo vode nám bolo úžasne a teplejšie, ako na brehu. Tá radosť a prežívané pocity stáli za tie chvíle nepohody. Po kúpaní sme sa dnes už triaškovali obe, to však k tomu patrí. Skvelá skúsenosť, keď je voda teplejšia ako vzduch. Sme odhodlané pokračovať ďalej.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 11° C (vietor 22 km/h)
  • teplota vody: cca 15° C
  • pobyt vo vode: 10 minút


Jazero Draždiak – 23. 10. 2018

S Katkou sme sa nevideli takmer rok, takže ma veľmi potešilo, že nám dnešné stretnutie a spoločné kúpanie vyšlo. Katka sa medzitým už posunula ďalej a už dokonca pláva aj v Dunaji. Dnes si dala na šírku jazero Draždiak tam aj späť. Rešpekt. Voda dnes bola parádna, počasie zamračené, iba jemne pofukovalo. Prekvapilo ma, koľko ľudí sa sem prišlo okúpať. Niečo fantastické. Potešila som sa aj tradičným obyvateľom Draždiaka, ako sú labute, vrany, čajky, kačky, či nezameniteľné lysky (to sú tie čierne pisklavé vtáky s mandľou na čele, ako tomu ja hovorím). Veru, na Draždiaku to žije. Mám ho veľmi rada, je to moja srdcovka, moje začiatky boli práve tu.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 13° C
  • teplota vody: cca 15° C
  • pobyt vo vode: 16 minút


Vajnorské jazero – 25. 10. 2018

Dnešné podvečerné otužovanie s Marcelkou bolo fantastické. Celý deň bola obloha zatiahnutá ťažkými sivými mrakmi. Keď sme však prišli k jazeru, zapadajúce slnko vykuklo spoza tmavých mrakov a nádherne nasvietilo scenériu jazera a jeho okolia. Radosť kúpať sa. Bolo cítiť, že voda je už o niečo chladnejšia, ale o to väčšia radosť, že sme to opať s prehľadom zvládli a užili si naozaj tie skvelé pocity, ktoré nám pobyt v chladnej vode prináša. Fantázia.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 13° C
  • teplota vody: cca 13° C
  • pobyt vo vode: 10 minút


Ľadový kúpeľ v mrazáku – 28. 10. 2018

Dnes som bola fotiť workshop metódy Wima Hofa, pod vedením Martina Tháma, kamaráta a človeka, ktorého si veľmi vážim, obdivujem a je pre mňa obrovskou inšpiráciou. Fotila som už niekoľko kurzov, kedy sa dalo takto kúpať v mrazivej vode mrazáku, ale až dnes som si povedala, že idem. Šla som ako posledná, čiže sa mi ušla už trošku zohriata voda od účastníkov. Ale aj tie cca 4°C boli veľmi intenzívne a dali zo začiatku zabrať. Po ukľudnení dychu som si to užívala aj spolu s príjemným mravčením po celom tele. Skvelý zážitok.

PS: aby bol pobyt v ľade príjemný, človek potrebuje byť uvoľnený a chlad jednoducho prijať. Ako na to, si môžete pozrieť v tomto videu s Martinom Thámom, ktoré som natočila na tomto workshope.

Malá štatistika:
  • teplota vody: cca 4° C
  • pobyt vo vode: 2 minúty


Vajnorské jazero – 31. 10. 2018

Posledný októbrový deň sme sa boli s Marcelkou okúpať vo Vajnorskom jazere. Bol to už čas, kedy slniečko zapadalo, takže jeho lúče sa s nami lúčili na našej plaveckej trase. Bol to krásny pohľad aj pocit, v objatí chladu plávajúc zaliate takýmto otepľujúcim svetlom. Prostredie bolo krásne, obloha sýtomodrá, uprostred jazera odpočívali na vyčnievajúcom konári dva kormorány. Nádherné scenérie – aj toto prináša otužovanie v prírode. Na záver kúpania záplava endorfínov, čo nakoniec môžete vidieť aj vo videu.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 19° C
  • teplota vody: cca 14° C
  • pobyt vo vode: 10 minút


Vajnorské jazero – 4. 11. 2018

Prvý otužovací mesiac je za nami, a máme tu stále teplý november. Dnes sme si boli zaplávať s Marcelkou a voda bola pocitovo úžasná. Výborne sa nám plávalo, až sme sa vo vode trochu zabudli. Opäť sme zažívali úžasné pocity vo vode a samozrejme k záveru nechýbali endorfínky. Neskutočne nás rozosmialo blato, ktoré sa nám počas plávania zachytilo na našich chlpoch. Takže zábava bola riadna. Bolo to zároveň Marcelkine prvé kúpanie sa v novembri vôbec, takže mám z toho veľkú radosť a stále pokračujeme ďalej. Sú to úžasné zážitky a teším sa, že sme s Marcelkou na takejto spoločnej crazy vlne. 😉

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 16° C
  • teplota vody: cca 13° C
  • pobyt vo vode: 14 minút


Jazero Draždiak – 9. 11. 2018

Dnes bol krásny hmlistý deň. Keďže som mala dnes naplánované kúpanie, tešila som sa, že sa okúpem v kúzelnej hmlistej atmosfére. Avšak, poobede sa hmla rozplynula a zasvietilo slniečko. Čo ma jednoznačne vždy poteší v tomto období. Spolu s kamarátkou Žužu sme sa stretli a šli sme ku Draždiaku. Okrem mňa tu bolo samozrejme pár ďalších otužilcov. Mám to tu veľmi rada, je tu vždy taký život. Či už kúpajúci sa ľudia, prechádzajúci sa, bežci, cyklisti a kopec vodného vtáctva. A pri tom všetkom, je tu tak pokojne. A to som si aj dnes zažila vo vode. Pokoj, uvoľnenie, relax… Nádherné a príjemné pocity.

Napokon som sa smiala, ako sa Žužu pri príchode dušovala, že si vo vode ani prst na nohe neomočí. A na konci sa tam veselo prechádza pri brehu a že to bolo dokonca príjemné. A potom, ako vyšla z vody ocenila, ako mala dlho teplé nohy. Toto sú všetko zážitky, ako ja vravím, ktoré sa nedajú popísať, ale treba ich zažiť. Kto zažil, ten vie.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 13° C
  • teplota vody: cca 13° C
  • pobyt vo vode: 8 minút


Vajnorské jazero – 11. 11. 2018

Dnes je pekný dátum, no Martin na bielom koni nepricválal. Zato sme sa dnes s Marcelkou príjemne schladili vo vode jazera. Počasie bolo pod mrakom, len mierny vetrík, čiže sa do vody vchádzalo s pocitom, že je naozaj príjemná. Samozrejme, už keď som do pása vo vode prichádza chvíľa rozhodnutia, prijatia toho, čo príde. Hlboký nádych, výdych a ponorenie sa do vody… ktorá ma prikryje svojím chladným objatím… dýcham a sústredím svoju myseľ na svoj dych a vodu… dych sa spomalí, stíši a ja už chlad necítim… zostáva len príjemný uvoľnený pocit… a prichádzajú endorfíny a smejem sa. Len tak. Nádhera. Užívame si plávanie… zatváram oči… je krásne plávať so zatvorenými očami… človek vodu vníma tak inak, bližšie, intenzívnejšie. Nové zážitky. Jedinečné, veselé, hlboké, krásne.

Viete, že otužovanie je vlastne príjemné a krásne? Ďakujem Marcelke za jej milú a veselú spoločnosť a za tieto zážitky. Včera to bol mesiac, čo pláva v studenej vode a zatiaľ bez problémov, tento čas si užíva s radosťou. A ja mám radosť a cítim vďačnosť, že môžem byť pri tom.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 11° C
  • teplota vody: cca 12° C
  • pobyt vo vode: 9 minút


Jazero Kuchajda – 13. 11. 2018

Bola som pozvaná robiť spoločnosť pri otužovaní Lucke, s ktorou sa poznám z minulotýždňového WHM workshopu, ktorý som fotografovala. Vybrali sme sa na jazero Kuchajda, kde som sa kúpala po prvýkrát. Počasie bolo príjemné, 12°C, bezvetrie. Položenie tohto jazera je nižšie oproti mestskému terénu, čiže možno práve preto tam bolo príjemné bezvetrie. Pri jazere boli len rybári, čajky a kačky kvakotačky, ktoré si trochu zakvákali aj vo videu. Okolo jazera sa ľudia prechádzali a behali. Voda bola príjemná, plávalo sa mi dobre. Lucke sa tiež veľmi páčilo a bola spokojná. Teším sa na ďalšie skvelé otužovacie zážitky.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 12° C
  • teplota vody: cca 12° C
  • pobyt vo vode: 7 minút


Jazero Draždiak – 15. 11. 2018

Dnes bol nádherný slnečný deň, a o to väčšia radosť, že som mohla dnes ísť aj do vodičky. S Katkou sme sa stretli na Draždiaku, a spolu sme si užili plávanie v jazere. Bolo tu samozrejme niekoľko ďalších otužilcov. Bolo cítiť, že voda je už o niečo chladnejšia, ale stále je to príjemné, osviežujúce a uvoľňujúce. Dnes som už mala peknú triašku, chvíľu trvalo, než sa mi podarilo napiť sa teplého čaju, ktorý Katka priniesla. Po kúpaní sme si išli dať polievku do miestnej reštaurácie a potom sme sa vybrali do Nueva via na koláčiky k Dianke. Obe inak dnes majú dva roky, čo prvýkrát otužovali na Zlatých pieskoch na krátkom workshope Martina Tháma. Natočila som vtedy aj krátke videjko.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 11° C
  • teplota vody: cca 10° C
  • pobyt vo vode: 10 minút


Vajnorské jazero – 22. 11. 2018

Posledné dni nás už sprevádzalo chladnejšie sychravé počasie. Ísť sa kúpať bez slnka je teraz o niečo náročnejšie, ale keď si človek uvedomí, čo zažije v tej vode, je rozhodnuté. Nebolo to inak ani dnes, keď bolo sychravo a mrholilo. S Marcelkou sme k Vajnorskému jazeru prišli už keď padala tma, takže prvýkrát sme sa kúpali potme. Na pokojnej hladine tmavého jazera sa odrážali len okolité svetlá a my sme si užívali večernú pokojnú atmosféru. Spočiatku intenzívny chlad vody, ktorý nás zbavil akýchkoľvek nepotrebných myšlienok a upriamil našu pozornosť na tu a teraz, sa po chvíli zmenil na príjemné a pokojné spočinutie v náručí chladnej vody a radostného bytia. Zážitok, ktorý je tak jedinečný.
.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 5° C
  • teplota vody: cca 9° C
  • pobyt vo vode: 8 minút


Jazero Kuchajda – 29. 11. 2018

Dnešné kúpanie s Marcelkou bolo našim ďalším míľnikom v tohtoročnej otužovacej sezóne. Celý týždeň pred kúpaním som sledovala vývoj počasia. Niekoľko dní za sebou bolo zamračených a sychravých, no v tento deň malo svietiť slnko a vzduch už mal byť v mínusových teplotách. Povedala som si, že ak prvé mínusové kúpanie, tak treba využiť slniečko. A to sa podarilo. Priznávam, že som pred kúpaním mala veľký rešpekt a trému, ale poslednú hodinku pred dohodnutým stretnutím som už cítila radosť a tešila som sa. Z časových dôvodov sme sa dohodli na kúpanie v jazere Kuchajda, ktoré je priamo v meste. Na Kuchajde som tentoraz rybárov nevidela, tak sme si miesto mohli vyberať, a zostali sme na slnečnom brehu. Mínusový 1°C zintenzívňoval východný vietor na pocitových -5°C. Voda bola intenzívna, už mala náznaky ľadovej vody a bolo cítiť sťahovanie ciev na rukách. Ale pobyt v nej sme si jednoznačne užili.

Vo vode to nekončí

Náročnejšie to bolo až po výjdení z vody. Po zahrievacom horsestance cviku z Wim Hof metódy sme sa začali obliekať a počas toho nás už prepadla triaška. V mojom prípade bola veľmi intenzívna, nakoľko som neskôr uprednostnila teplý priestor vlakovej stanice nad dynamickejším pohybom, ktorým by som sa vedela zohriať zvnútra. Takto mi triaška trvala dlhšie a bola veľmi intenzívna. Ešte aj vo vlaku som ju cítila, tak som si tam trochu zacvičila, čo pomohlo. Krásny zážitok a verím, že nabudúce sa pokúsim zohriať telo zvnútra, pohybom a dýchaním. Marcelke sa tiež veľmi páčilo a pobyť vo vode si taktiež užila. Ona si to ešte s triaškou odšoférovala do práce, keďže sme na kúpanie využili obednú prestávku. Krásny deň priniesol krásne a intenzívne zážitky, ktoré nám umožnili opäť o niečo rozšíriť našu komfortnú zónu a mať radosť z prekonania sa. Sme na seba hrdé.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: -1° C (pocitovo -5° C)
  • teplota vody: cca 6° C
  • pobyt vo vode: 5 minút


Vajnorské jazero – 9. 12. 2018

Dnešný deň bol opäť krásne zážitkový. Naše prvé decembrové kúpanie. Hoci bolo zamračené, počasie bolo veľmi príjemné, takže sme sa s Marcelkou do vody veľmi tešili. Dnes sa k nám tiež pripojili Marcelkini kamaráti, ktorí si chceli kúpanie v studenej vode vyskúšať po prvýkrát. Vďaka uvoľneniu a prijatiu chladu sa im to podarilo a pobyt vo vode si tiež užili. Dnes som cítila, ako mi úplne vyplo vo vode hlavu, jednoducho, len tak som bola. Nádherný pocit. Po kúpaní sme sa rozohrievali horsestance cvičením a tiež dobrým horúcim čajom. Triašku som dnes mala oveľa miernejšiu ako naposledy, tak ma to potešilo.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 4° C
  • teplota vody: cca 5° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Vajnorské jazero – 15. 12. 2018

Po úspechu našich biatlonistiek som sa tešila ešte na dnešné plávanie v jazere s Marcelkou. Vstúpili sme do ďalšieho levelu, a to kúpanie sa počas sneženia, už vo sviatočnej atmosfére. Marcelka mala zo snehu veľký rešpekt, a preto sa veľmi teším, že to tak v pohode zvládla. Užili sme si pobyt vo vode, žiadne myšlienky, žiadne otázky, nič… Iba pokojná, slobodná myseľ. Táto aktivita je vysoko návyková. Milujem to.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 0° C
  • teplota vody: cca 4° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Vajnorské jazero – 23. 12. 2018

Na predvianočnú nedeľu vyšlo krásne teplé počasie, ktoré sme s Marcelkou využili na slávnostné okúpanie sa. Obloha bola zasa krásne ozdobená tmavými oblakmi a krásne s nami kontrastovala. Už cestou k jazeru sme v aute mali veselú vianočnú náladu, niektorých okoloidúcich šoférov či chodcov zaujala naša reťazová „výzdoba“. Pri jazere začalo trochu fúkať, no svietilo slniečko, čo nás veľmi potešilo a tak sme išli odhodlane v ústrety ľadovému objatiu do vody. Vo vode sa nám opäť totálne vyčistila hlava, čo sme ocenili pred sviatkami 🙂 Vo vode bolo opäť úžasne a po štyroch minútkach sme spontánne vyšli.

Dnes sme sa po kúpaní poctivo rozcvičovali, a cvičili horsestance dovtedy, kým sme sa samé nezohriali. V aute cestou späť sme cítili už len pár záchvevov a inak nič. Bola som šťastná, že to cvičenie fungovalo a ostali sme nabité energiou, nakoľko doteraz ma triaška vždy vyčerpávala. Veľmi sa teším, že sme to takto zvládli a veľmi ma to nakoplo pokračovať a tešiť sa na ďalšie otužovacie príležitosti. Zaujímavosťou je, že Marcelku, ktorú od rána bolela hlava, po kúpaní táto bolesť prešla. Super.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 9° C
  • teplota vody: cca 4° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Jazero Draždiak – 26. 12. 2018

Dnes trochu neplánované kúpanie, ale o to väčšia radosť, že to vyšlo. V rámci fotografovania WHM workshopu, ktorý vedie Martin Thám som sa dnes ocitla na Draždiaku. Keďže je to moja srdcovečka, neoddolala som, a šla som do vody aj ja. Nakoľko som nemala so sebou plavky, šla som ako som bola 🙂 Na oblohe sa vynímali krásne tmavé oblaky na jednej strane, zo západu ich osvetľovalo zapadajúce slnko na strane druhej. Vo vode bolo parádne, pobudla som si tam tri minútky a potom som sa pridala k ostatným účastníkom workshopu počas zohrievania cvičením horsestance. Ani dnes nebola núdza o divákov, o to viac bolo potrebné sa sústrediť a nevšímať si ich. Krásny zážitok na krásnom mieste. Milujem to tu.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 4° C
  • teplota vody: cca 4° C
  • pobyt vo vode: 3 minúty


Vajnorské jazero – 29. 12. 2018

A je to tu. Naše posledné kúpanie s Marcelkou v roku 2018. Počasie bolo zamračené a veterné, ale to nás neodradilo od nášho zámeru sa dnes okúpať, keďže sme sa na tento relax veľmi tešili. Opäť vo vode hlava stratila všetky myšlienky a ostali sme len v bytí. Nádhera, takýto pokoj, voľnosť a radosť. Tešilo ma, ako si ma – vďaka vetru – jazero hojdá. Po kúpaní sme si poriadne zacvičili, čiže triaškové reflexy boli neskôr minimálne. Teším sa z týchto dobrodružstiev, som za ne veľmi vďačná. A teším sa na nové, ktoré prinesie rok 2019.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 5° C (vietor 22 km/h)
  • teplota vody: cca 4° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Jazero Kuchajda – 8. 1. 2019

Moje prvé tohtoročné otužovanie bolo s Matejom na bratislavskej Kuchajde, s ktorým som sa stretla a zoznámila vďaka skupine Otužilci na FB. Ranné počasie bolo krásne, no mrazivé, mínus 4 stupne a poriadne snežilo a ja som sa od rána snažila motivovať na to, čo ma dnes čaká. Nakoniec sme to s Matejom zvládli, avšak po kúpaní som si výrazne necítila ruky ani nohy.

Následne som sa asi trištvrte hodiny zahrievala na blízkej terase miestneho podniku, kde sme vystriedali predchádzajúcich otužilcov. Povedala som si, že neodídem odtiaľto, kým sa nezahrejem, aj keď Matej už dávno utekal za svojimi pracovnými povinnosťami. Zohrievanie vlastným pohybom mi pomohlo predísť dlhotrvajúcej triaške. Bratislava bola dnes krásne zasnežená, a užívala som si prechádzku v Skinners, keďže som mala riadne zamrznuté nohy, veľmi mi pomohli.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: -4° C
  • teplota vody: cca 2° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Jazero Zlaté piesky – 19. 1. 2019

A je to tu! Naše prvé kúpanie sa s ľadom. Zároveň prvé Marcelkine v tomto roku. Pôvodne sme šli ako zvyčajne na Vajnorské jazero, avšak asi 2 cm hrúbka ľadu nám nedovolila vojsť do jazera, keďže sme nemali so sebou patričné pomôcky. Tak sme napokon zašli na neďaleké Zlaté piesky, kde nás čakal krásny pripravený bazénik. Voda bola výborná, dokonca sa mi zdala veľmi jemná. Užili sme si to. Následne sme sa na brehu zahrievali cvičením horstance a neskôr aj mojim obľúbeným boxo-skákaním. Trvalo nám to asi pol hodinku, než sme sa zohriali a spokojne odišli domov. Som na nás veľmi hrdá, že sme aj tento level zvládli v pohode a uvoľnení. Zvlášť veľké gratulujem patrí Marcelke, ktorá mala pred kúpaním sa v ľadovej vode s ľadom na povrchu obrovský rešpekt.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: -5° C
  • teplota vody: cca 1° C
  • pobyt vo vode: 3 minúty


Karloveské rameno – 2. 2. 2019

Dnes som opäť fotila na Martinovom workshope o Wim Hof metóde. Bolo výrazne teplejšie, 8°C, a tak som sa rozhodla, že dnes sa ponorím do vody s účastníkmi aj ja. Po dlhšej dobe som bola v tečúcej vode, takže príjemná zmena. Potešilo ma, že som mohla vo vode sprevádzať aj dve účastníčky, ktoré to išli skúsiť ešte raz po prvom „úteku“ z vody. Vo vode sa dokázali uvoľniť a krásne zvládli dve minútky. Bola som na ne hrdá.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 8° C
  • teplota vody: cca 2° C
  • pobyt vo vode: 2 minúty


Karloveské rameno – 5. 2. 2019

A je tu ďalší deň, kedy fotím na Martinovom workshope o Wim Hof metóde. Cestou na miesto konania som sa zastavila pri Karloveskom ramene, kam chodíme s účastníkmi. Bolo krásne slnečné ráno, mrzlo, a v okolí vody príjemne ticho. Povedala som si, že aj dnes sa okúpem poobede. Poobede bolo teplejšie ako ráno, už plusové 4°C, takže keď som všetkých pofotila, šla som do vody napokon aj ja. Voda bola vynikajúca a ja som si ju užila s poslednými lúčmi zapadajúceho slniečka.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 4° C
  • teplota vody: cca 2° C
  • pobyt vo vode: 3 minúty


Karloveské rameno – 10. 2. 2019

Dnes sa mi naskytla ďalšia príležitosť okúpať sa v Karloveskom ramene. Fotila som workshop Wim Hof metódy u Martina Tháma, a tentoraz som sa výnimočne okúpala ešte pred príchodom účastníkov workshopu. Zavolali ma totiž Majky a Zuzka, s ktorými sa poznám z Martinových workshopov. Vodičku sme si naozaj užili a som rada, že ma zavolali, lebo dnes sa mi veľmi nechcelo. Som rada, že mám takýchto priateľov, ktorí ma vedia podporiť a motivovať. Ďakujem.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 6° C (pocitovo 2°C)
  • teplota vody: cca 2° C
  • pobyt vo vode: 3 minúty


Karloveské rameno – 12. 2. 2019

Tak dnes to bola pre mňa veľká výzva. Veterné počasie a kúpanie je pre mňa stále náročné, ale dnes som si povedala, že pojdem do toho a prekonám sa. Je skvelé učiť sa prijímať situácie a veci, ktoré ovplyvniť nevieme. Prináša to vyrovnanie a vnútorný pokoj. Dnes som prijala vietor, ako aj prijímam chlad. A bolo to super.

Bola som opäť na Martinovom workshope, a naozaj veľký obdiv všetkým účastníkom, ktorí to vo vode zvládli. Ja som išla tradične nakoniec. Hladina ramena bola dnes vyššia ako minule a bol aj silnejší prúd, čo mi dalo zabrať udržať sa na mieste, aj tak ma trochu odnieslo. Ale nevadí, na konci som si to pár sekúnd ešte užila. Bolo to parádne a dnes aj s obrovským pocitom hrdosti, že som sa prekonala. Mám rada takéto výzvy.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 5° C (pocitovo -1°C), veterno
  • teplota vody: cca 2° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Jazero Zlaté piesky – 17. 2. 2019

Dnes sme sa s Marcelkou plánovali okúpať v poobedných hodinách ešte vo svetle zapadajúceho slnka. Nakoniec nám to vyšlo až o dve hodiny neskôr, kedy už na oblohe svietil krásny okrúhly mesiac. Bolo to nádherné. Užívala som si veľmi príjemnú vodu jazera Zlatých pieskov, ticho, svit mesiaca a okolitých hviezd, prázdna hlava, bytie len tak, pomalý kľudný dych, úžasné pocity, nádherná scenéria. Zážitky na nezaplatenie.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 5° C
  • teplota vody: cca 2° C
  • pobyt vo vode: 5 minút


Jazero Zlaté piesky – 28. 2. 2019

V posledný februárový deň sme si s Marcelkou dopriali večerné kúpanie na Zlatých pieskoch. Je vidno, že sa oteplieva, v areáli už bolo viac ľudí, vodní lyžiari, a aj nejakí plavci. Dnes bolo cez deň mimoriadne teplo, okolo 18°C, takže sa už dalo chodiť iba v tričku. Do areálu sme prišli počas západu slnka, o chvíľu už bolo cítiť mierne schladenie. Obloha bola nádherná farebná a voda opäť príjemná. Aj keď zrovna nemáte svoj deň, či máte toho veľa v práci, práve pobyt v chlade vám vie krásne vyčistiť hlavu a ukľudniť myseľ. Mame radi tento relax, lebo cítime, že funguje a úžasne nám prospieva.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 15° C
  • teplota vody: cca 5,8° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Jazero Kuchajda – 2. 3. 2019

Je tu marec a moje prvé kúpanie v tomto mesiaci. Dnes som fotografovala špeciálny workshop Wim Hof metódy pre ženy. Viedli ho Hanka a Miška, slovenské inštruktorky tejto metódy. Pridala som sa na kúpanie v jazere Kuchajda a spolu s Hankou sme šli do vody, ktorá bola parádna. Trochu začalo poprchať, ale nerozpršalo sa. Vodu som si užila, uvoľnila som sa v nej, vypustila hlavu a po kúpaní mi bolo príjemne veselo. Milujem tieto pocity.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 6° C
  • teplota vody: cca 6° C
  • pobyt vo vode: 4 minúty


Karloveské rameno – 12. 3. 2019

Krásne kupanie v Karloveskom ramene počas workshopu Wim Hof metódy s Martinom Thámom. Dnes me boli na inom mieste ako zvyčajne, keďže má Dunaj zvýšenú hladinu, toto miesto bolo bezpečné. Kúsok pod Vodárenským múzeom je takéto krásne zákutie. Vstup do vody je tu trochu blatistý, čiže treba ísť opatrne, ale výbornú vodičku pri západe slnka som si naozaj užila. Nádhera, čistá radosť. Chladný prúd vody, stromy, kačky, spievajúce vtáky. Áno, jar prichádza.
.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 8° C
  • teplota vody: cca 7° C
  • pobyt vo vode: 5 minút


Čierne more, Turecko – 20. 3. 2019

Počas jarnej dovolenky v tureckom Istanbule som si nenechala újsť príležitosť okúpať sa v mori. Marmarské more, ktoré obmýva Istanbul túto možnosť neponúkalo, nakoľko sa v ňom nachádzalo obrovské množstvo medúz. S dievčatami, s ktorými som na dovolenke bola, sme si však spravili výlet k Čiernemu moru, a tam ma čakalo parádne kúpaničko aj s adrenalínom. Prišli sme k pláži Akçakese Plaji, kde bola krásna zátoka, takže sme mali krásnu súkromnú plážičku. Počasie bolo zamračené a fúkalo, ale ja som si svoj sen splnila. Voda bola veľmi príjemná a takmer vôbec som necítila chlad, vlny boli silné a majestátne. Moje druhé otužovanie v mori (prvé som si vyskúšala v írskom Dubline) som si naozaj vychutnala. Som vďačná za tento zážitok.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 10° C
  • teplota vody: cca 9,4° C
  • pobyt vo vode: 5 minút


Kúpanie v mrazáku, Bratislava – 28. 4. 2019

Ukončenie otužovacej sezóny na workshope Wim Hof metódy u Martina Tháma v mrazáku. Intenzívny zážitok, úžasné. Som vďačná za túto sezónu, objavila som nové možnosti vnímania chladu, seba, ľudí okolo. A samozrejme, zažila som kopec krásnych, veselých či oslobodzujúcich zážitkov, ktoré sú vždy jedinečné.

Malá štatistika:
  • teplota vzduchu: 14° C
  • teplota vody: cca 3° C
  • pobyt vo vode: 3 minúty


Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.