Veľké a malé víťazstvá (moje krátke zamyslenie)

Veľké a malé víťazstvá (moje krátke zamyslenie)

velke a male vitazstva

Na toto zamyslenie sa o víťazstvách som dostala inšpiráciu po tom, ako som sledovala 1.3.2018 priamy prenos privítania našej skvelej úspešnej biatlonistky Anastasie Kuzminovej.  Na námestí SNP v Banskej Bystrici čakali Nasťu davy vďačných fanúšikov po návrate zo zimnej Olympiády v juhokórejskom Pjongčangu 2018.

Na Nasťu sme všetci hrdí, dokázala úžasné veci, na pretekoch vymačkala vždy zo seba to najlepšie čo vedela. Zároveň je to milá, srdečná a radosť vyžarujúca osobnosť, s ktorou musí byť úžasné sa poznať osobne.

Nasťa na pódiu v Banskej Bystrici; zdroj: RTVS live prenos
Nasťa na pódiu v Banskej Bystrici 1.3.2018; zdroj: RTVS live prenos

Víťazstvo ako inšpirácia hýbať sa

Po všetkých ďakovačkách, skandovaní a odovzdávaní darčekov na pódiu na banskobystrickom námestí si ju na záver odchytil športový komentátor Marcel Merčiak nabok a dával jej ešte zopár otázok. Okrem iného hovorila aj o tom, že šport nie je všetko a ako je pre ňu najdôležitejšia rodina. Zároveň vyjadrila, že dúfa, že jej výkony a úspechy budú pre ostatných inšpiráciou zdravšie žiť a hýbať sa.

Víťazstvo ako motivácia prekonať sa

Táto jej myšlienka mi veľmi zarezonovala, lebo práve to sa mne stalo a veľmi ma potešilo, že v tomto mala pravdu. Pripomenula mi, ako ma veľmi inšpirovala, keď som sa 21.1.2018 chystala zabehnúť svoj prvý polmaratón. Veľmi ma motivovala dať do svojho behu všetko, lebo som vedela, že ona dá tiež – v ten deň totiž šla preteky svetového pohára s hromadným štartom na 12,5 km v talianskej Antholz-Anterselve, kde obsadila krásne 2. miesto.

Radosť z môjho malého veľkého víťazstva - môj prvý polmaratón
Radosť z môjho malého veľkého víťazstva – môj prvý polmaratón

Zo svojho úspechu, môjho malého víťazstva som mala neskutočnú radosť, a dlho som nemohla uveriť, že som to naozaj dala. Túto radosť mi ešte znásobil Nastin úspech, ktorého záver som ešte po návrate mohla sledovať počas live prenosu.

Každý deň má svoje malé víťazstvá

Myslím si, že každý deň potrebujeme zažívať svoje malé víťazstvá. Tie nám dávajú potom silu a odvahu pustiť sa do väčších bojov a zvíťaziť v nich. Každému víťazstvu však predchádza skutočnosť, že musíme vyjsť zo svojej komfortnej zóny. U každého je to iné, ale na všetkých nás čaká takáto príležitosť každý deň.

Vykročiť zo svojho komfortu je náročné, ale radostné

Toto vykročenie je síce náročné, ale radosť z prekonania sa je neopísateľná a nenahraditeľná a tak postupne buduje našu sebadôveru a odvahu púšťať sa do ďalších výziev. Aspoň tak to vnímam ja z vlastnej skúsenosti. Je skvelé, ak sa nám podarí denne vykročiť z našej príjemnej ulitky a využiť nekomfort, vďaka ktorému si môžeme postupne budovať cestičku k veľkým víťazstvám.

Každý deň sa rozhodujeme, či ostaneme, alebo vykročíme z našej príjemnej zóny.
Každý deň sa rozhodujeme, či ostaneme, alebo vykročíme z príjemnej zóny. Dobrou správou však je, že ak vykročíme, radosť nás neminie.

Tešme sa z našich malých víťazstiev

Nebojme sa tešiť z našich malých víťazstiev, o ktorých si možno myslíme, že iní by ich považovali za niečo celkom bežné, a že čo tu my riešime. Nech si myslia. Nikto nie je v našej situácii, aby vedel objektívne zhodnotiť skutočnosť a čo nás to všetko stálo. Vieme to len my. Nenechajme sa obrať o túto radosť. Patrí nám a buduje nás. A takisto, ak vidíme niekoho tešiť sa z jeho malého víťazstva, povzbuďme ho a tešme sa s ním, lebo tiež nevieme, čo ho to všetko stálo, aby ho dosiahol.

Ďakujem ti Nasťa, že si taký skvelý vzor človeka s hodnotami, že tvoje úspechy a víťazstvá sú špičkou ľadovca celoročnej driny na sebe a teším sa, že si pre mnohých inšpiráciou pracovať na sebe a dosahovať tak naše vlastné veľké víťazstvá.

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.