Poriadny Kuchynský rundal 17.3.2018 – 12 km v skinners

Poriadny Kuchynský rundal 17.3.2018 – 12 km v skinners

Featured Video Play Icon

Kuchynský rundal boli moje druhé trailové preteky v živote a  uskutočnili sa v krásnom prostredí Malých Karpát nad obcou Kuchyňa a dali mi riadne zabrať. Trasa bola krásna, zážitková a nechýbala ani poriadna dávka blata. Čo sa teda dnes pripravilo v Kuchyni?

Na preteky Kuchynský rundal – moje prvé tohtoročné – ma zavolal Maťko Detvaj s ponukou, že ma zvezie autom. Keďže je to miesto, kde by som sa ja ako auto-nemobilná nedostala, preteky v lesnom prostredí ma lákali a miesto nebolo ďaleko (toť na druhej strane kopca), pozvanie som prijala. Z Pezinka ma teda Maťko vyzdvihol spolu s milou a veselou spoločnosťou Anitky a Naty z Nových Zámkov.

Cez Babu do Kuchyne

Po serpentínach vedúcich na vrch Baba a takisto aj za ním sme sa čoskoro dostali do obce Kuchyňa, nad ktorou sa nachádza areál Camping Park Karpaty, kde sa dnešné preteky uskutočnia.

Zaparkovali sme dolu na príjazdovej makadamovej ceste s výhľadom na Bobriu hrádzu, čo je vodná nádrž, okolo ktorej vedie krásny náučný chodník, po ktorom pobežíme aj my.

S Anitkou, Naty a Maťkom si ideme si po štartovné čísla
S Anitkou, Naty a Maťkom si ideme si po štartovné čísla

Atmosféra v Kuchyni

Počasie bolo chladné, zamračené, ale atmosféra v areáli Kemping Park Karpaty bola príjemná a komorná napriek tomu, že účasť bola vybookovaná a areál sa bežcami len tak hemžil. Adrenalín bol cítiť riadne, takže to len prispelo k nabudeniu do pretekov a odhodlanosti popasovať sa s kopčekmi, ktoré na nás v tunajších lesoch čakali.

Príjemná a debatná atmosféra v kempovom areáli, kde bol štart/cieľ pretekov a zázemie pre bežcov
Príjemná a debatná atmosféra v kempovom areáli, kde bol štart/cieľ pretekov a zázemie pre bežcov

Hneď po príchode našu výpravu privítal do mikrofónu jedinečný moderátor DJ Lesky, ktorý ocenil, že sa rovinkári z Nových Zámkov prišli pustiť do kopcov Malých Karpát. Zároveň si vážim, že zvlášť privítal aj mňa a vyzdvihol benefity bosého behania a správne odhadol, že tento náročnejší povrch zrejme nepôjdem úplne naboso.

Vzácna fotografia s maratónkyňou Evkou

Po privítaní sa so známymi bežcami a kamarátmi a vyjadrení vzájomnej zhody aká je tu zima, sme sa postavili do radu na prezentáciu a vyzdvihnutie si štartovných čísel, čo však išlo vo svižnom tempe.

Krásna spoločná fotografia so vzácnym človekom - Evkou Seidlovou; foto: Marián Bartoš
Krásna spoločná fotografia so vzácnym človekom – Evkou Seidlovou; foto: Marián Bartoš

Po vyzdvihnutí našich čísel sme sa stretli s Evkou Seidlovou, slovenskou seniorskou maratónkyňou, ktorá má v nohách už takmer 400 maratónov. Postupne si plní sny o veľkých maratónoch a mám radosť, že práve zo štartovného na Kuchynskom rundali mohol ísť príspevok na jeden z nich – maratón v Tokiu.

Je zima, čo si obliecť?

Ako som už spomenula, v tento deň bolo dosť chladno, hoci 5 °C, no poriadna vlhkosť vzduchu pocit chladu znásobovala a taktiež sa očakával dážď. Cestou na miesto pretekov som rozmýšľala ako sa obliecť. Ako dosiahnuť, aby mi nebolo chladno a zároveň, aby mi v kopcoch nebolo príliš teplo.

Nakoniec som sa rozhodla pre dve dlhorukávové vrstvy, reprezentačné strekovské tričko a obula som si skinners. Makadamom vysypaná prístupová cesta a aj časť trasy, ktorú som videla, ma ubezpečili o tom, že to bez skinners nedám. Na makadam a trailové kamenisté cestičky ešte nemám. A hlavne teraz, ku koncu zimy, kedy je koža na nohách ešte mäkká a citlivá.

Dnešný terén bez skinners nedám
Dnešný terén zvládnem vďaka skinners

Štartuje prvý ročník pretekov Kuchynský rundal 2018

O chvíľu štartujeme!
O chvíľu štartujeme!

Preteky Kuchynský rundal boli na 6 a 12 km, zároveň sa konali aj preteky na 6 km v nordic walking. Atmosféra v čakajúcom dave pretekárov bola plná adrenalínu a typického predštartového napätia. Naša výprava išla 12 km trasu, čiže dve kolá.

Rundál po Malých Karpatoch

Trasa pretekov viedla po prístupových cestách a cez krásne lesné cestičky nachádzajúce sa na hranici Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty nad obcou Kuchyňa.  Hneď v prvom kilometri sme sa pustili do prvého kopca za skvelého povzbudzovania dobrovoľníkov a detí, robiacich randál na všemožné predmety. Veľmi sa mi to páčilo a jednoznačne ma povzbudilo do boja čo bol predomnou.

Jeden z úvodných kopčekov trasy; foto: Marián Bartoš
Jeden z úvodných kopčekov trasy; foto: Marián Bartoš

Vďaka predchádzajúcemu dažďovému počasiu bola trasa parádne blatistá a mala som niekedy na mále pošmyknúť sa. Po výbehu kopca bolo pre mňa energeticky veľmi náročné brodiť sa blatom, takže aj to sa podpísalo na môj výsledok a pomalšie tempo.

Piaty (a jedenásty) kilometer sa vinul popri Bobrej hrádzi, po krásne upravenom náučnom chodníku. Po ňom nasledoval ešte stupáčik a zbeh lesným chodníčkom do cieľového priestoru, peknou cik-cakovou trasou miestami s blatovou šmykľavkou, naštastie zvládnutou bez pádu.

V cieľovej rovinke, avšak ešte ma čaká jedno kolo; foto: Marián Bartoš
V cieľovej rovinke, avšak ešte ma čaká jedno kolo; foto: Marián Bartoš

Prechod cez cieľovú rovinku a ide sa do druhého kola. To už bolo u mňa miestami pomalšie, snažila som sa udržať si dýchateľné tempo a zároveň si užívať prírodu okolo a čo to aj natočiť na video. Zbehy boli náročné, kamenisté a vďaka blatu bolo treba byť zvlášť opatrný. Makadam v okolí cieľa bol v druhom kole náročný aj cez skinners.

Posledná slalomová časť pred cieľovou rovinkou; foto: Zuzana Šefčovičová
Posledná slalomová časť pred cieľovou rovinkou; foto: Zuzana Šefčovičová

Výsledky

Preteky prvého ročníka Kuchynský rundal 2018 na 12 km s prevýšením cca 335 m som zabehla celkovo na 76. mieste, v mojej kategórii na 17. mieste s časom 1:18:13. Na týchto trailových pretekoch som bežala jediná v Skinners.

Tu si môžte pozrieť trasu Kuchynského rundalu
Kliknutím na obrázok si môžte pozrieť trasu Kuchynského rundalu
Moja cieľová fotečka, dala som to! foto: Naty Dráfiová
Moja cieľová fotečka, dala som to! foto: Naty Dráfiová

Po pretekoch

Po dobehnutí začal pršosneh, takže počasie vyšlo akurát. Po spoločnom fotení a rýchlom pozdieľaní zážitkov sme sa šli prezliecť do auta, kde sme mali veci (dievčatám sa nechcelo ťahať veci hore do areálu). V dnešnom počasí to bolo niečo, čo nazývam ako suché otužovanie.

Krásna spoločná fotka po pretekoch; foto: Marián Bartoš
Krásna spoločná fotka po pretekoch; foto: Marián Bartoš

Následne sme zamierili naspäť do areálu, do tepla miestnej kaviarne a vystáli si radu na varené vínko na zohriatie. S dievčatami sme boli trochu uzimené, tak sme si užívali teplo interiéru a zdieľali zážitky. Maťko nezaháľal a šiel von pozývať nordic walkerov na letné preteky Strekov wine run.

Čakáme v rade na varené vínko
Čakáme v rade na varené vínko

Dvojnásobné prekvapenie

Z našej veselej a bezprostrednej nálady nás vytrhol Maťko, keď vtrhol do dverí a zavolal na dievčatá, že majú bedne, nech rýchlo idú von, že ich vyhlasujú. Naty s Anitkou boli v šoku, neveriacky vybehli von, či je to pravda, čo im napokon moderátor Lesky do mikrofónu aj potvrdil.

Dievčatá si z dnešných pretekov odniesli krásne umiestnenia. Gratulujem!
Dievčatá si z dnešných pretekov odniesli krásne umiestnenia. Gratulujem!

Anitka a Naty tento fakt ešte dlho spracovávali a zároveň sa veľmi tešili, z čoho sme samozrejme mali aj my s Maťkom radosť – ktorý mal inak dnes narodeniny. Takže verím, že to bolo aj preňho krásne narodeninové prekvapenie a ovocie snahy ako vedúceho Novozámockej bežeckej komunity.

Po ocenení som dievčatá ešte raz zavolala na varené vínko, tentoraz oslavné a radostne sme si pripili na ich krásny úspech.

Anitka s Naty s ich trofejami za druhé a tretie miesto v kategórii
Anitka s Naty s ich trofejami za druhé a tretie miesto v kategórii Ž40-49

Po vychutnaní si vareného vínka sme sa ešte zúčastnili žrebovania tomboly, avšak nikto z nás dnes nemal tombolové šťastie. Po tombole nasledovala ešte hudobná afterparty, no my sme sa už odobrali k autu. Hurá do teplúčka a smer domov.

Počas losovania tombolových výhier
Počas losovania tombolových výhier

Zhodnotenie

Na trailových pretekoch Kuchynský rundal ma oslovilo krásne prostredie Malých Karpát, výborná trať, ktorá dala zabrať myslím každému, na ktorej sa objavovali striedavo kopce, rovinka, zbehy. Hoci som túto trasu kondične zvládla slabšie a neskôr sa ma chceli zmocniť pocity sebaľútosti a zlyhania, zabojovala som v sebe a zhodnotila som to ako skvelú motiváciu pracovať na sebe.

Som rada, že počasie vydržalo a začlo pršať až po pretekoch. Samozrejme ma potešilo, že som tu stretla viacero známych bežcov a kamarátov, čo je jedna z krásnych vecí pretekových akcií.

Spoločná selfie aj s i-Runakmi Peťom, Jankou a Reném už počas snehopršu
Spoločná selfie aj s i-Runakmi Peťom, Jankou a Reném už počas snehopršu

Organizácia pretekov Kuchynský rundal

Môžem povedať, že sa preteky Kuchynský rundal vyznačovali výbornou organizáciou, príjemným a teplým zázemím pre bežcov v areáli campingu, kde bol zabezpečený aj dostatočný počet toaliet.  Dobrú atmosféru akcie umocnil aj skvelý moderátor DJ Lesky a živá hudba.

Rada by som ocenila aj komunikáciu na sociálnej sieti a taktiež krásnu a originálnu medailu, ako aj originálny názov podujatia, ktorý je milou slovnou hračkou.

Trať bola výborne značená, nedalo sa zablúdiť, potešil ma kopec nadšených dobrovoľníkov a povzbudzovačov a viacero fotografov (ďakujeme za krásne spomienky). Čo sa týka jedla, žiaľ nevšimla som si po pretekoch občerstvenie pre pretekárov, kde bolo k dispozícii aj ovocie, takže s mojim veggie špecifikom som si v rámci ponuky miestnej kaviarne vystačila s vareným vínom, ktorým sme s dievčatami oslávili ich bedňový úspech.

Prvý ročník pretekov Kuchynský rundal bol veľmi vydarený a tešil sa veľkému záujmu. Som presvedčená, že bude silný záujem aj o ďalší ročník, tak z radov bežcov, ako aj nordic walkerov.

Prvý ročník Kuchynského rundalu bude pripomínať aj táto krásna medaila
Prvý ročník Kuchynského rundalu mi bude pripomínať aj táto krásna medaila

Veselý návrat domov

Napriek daždivému a hmlistému počasiu vládla v aute – ako inak – veselá nálada. Dali sme si aj karaoke „We are the Champions of Kuchyňa“ (nájdete ako bonus vo videu) a tešili sa z úspechu nás všetkých, pretože dnes sme sa prekonali všetci.

Vrchol Baba nezostala dlžná nič svojej povesti o tom, ako dokáže byť medzníkom počasia na jej dvoch stranách. Na jej vrchole sme vyšli z hmly, po ktorej na pezinskej strane kopca nebolo ani stopy.

Cesta z Baby sprevádzaná dobrou náladou
Cesta domov cez Babu bola sprevádzaná dobrou náladou posádky

Chcem sa na záver poďakovať Maťkovi za pozvanie, odvoz a skvelú spoločnosť a aj dievčatám za krásne veselé zážitky z tohto dňa a pretekov. Budem sa tešiť na ďalší ročník.

 

 

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.