Kukuričný koláč so želé (bez cukru, vegan & gluten free)

Kukuričný koláč so želé (bez cukru, vegan & gluten free)

Sue-barefooter
Kukuričný koláč so želé

V rámci svojho stravovania bez sladkostí som si vymyslela takýto jednoduchý kukuričný koláč so želé bez cukru, bez lepku a vegan.

Ingrediencie

Cesto:

  • kukuričná krupica – 12 PL alebo jedna 2 dcl šálka
  • sladké ovocie – figy 5 ks, hrsť hrozienok (namiesto fíg môžu ísť aj datle)
  • rastlinné mlieko bez pridaného cukru – 3,5 dcl

Toping:

  • oriešky (podľa vlastného výberu)
  • semená (slnečnicové, alebo podľa vlastného výberu)
  • škorica
  • kakao
  • agar 5 g (čajová lyžička)*
  • 500 ml vody
  • 2 ks pomarančov

Ostatné

  • strúhaný kokos na posypanie
  • ovocie na ozdobenie (jablko, banán, sezónne ovocie, podľa vlastnej chuti)

*poznámka: 5 g agaru je na 500 ml vody. Pre množstvo cesta uvedeného v tomto recepte postačuje aj 300 ml vody na poliatie koláča, k čomu treba prispôsobiť aj dávku agaru. Závisí, ako vysoká je nádoba a koľko želé chceme mať na koláči.


Postup

Deň pred prípravou (najlepšie na noc) si namočíme do vody sladké ovocie (do cesta) a oriešky a semená (do topingu). V deň prípravy vodu scedíme.

Cesto:

Rozmixujeme si sladké ovocie v troche rastlinného mlieka (cca 0,5 dcl). Zvyšné rastlinné mlieko vlejeme do hrnca a privedieme do varu. Nasypeme do ňho kukuričnú krupicu, pastu z rozmixovaného ovocia a miešame, kým masa zhustne.

Cesto naložíme do plochej nádoby (napr. misa na pečenie). Ak sa stane, že je cesto príliš mäkké, môžme ho dať na chvíľu zapiecť do rúry, aby sa navrchu spravila škrupinka (aby cesto unieslo ďalšiu vrstu). Cesto v nádobe vyhladíme, aby malo rovný povrch. Posypeme ho orieškami a semienkami.

Základ koláča z kukuričnej krupice posypaný hrozienkami a orieškami
Základ koláča z kukuričnej krupice posypaný hrozienkami a orieškami

Toping:

Vytlačíme si dva pomaranče a do hrnca nalejeme 500 ml vody, ktorú privedieme do varu. Potom do nej vylejeme šťavu a dužinu z pomarančov, agar, vsypeme kakao a škoricu. Stále miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre premiešajú, asi 5 minút. Necháme trochu vychladnúť. Potom polejeme cesto a necháme odstáť, kým želé nestuhne (prípadne dáme do chladničky).

Základ kukuričného koláča polejeme pripraveným želatinovým topingom
Základ kukuričného koláča polejeme pripraveným želé topingom
Poliaty koláč rastlinnou želatinou necháme vychladnúť
Poliaty kukuričný koláč so želé necháme vychladnúť
Detail koláčika počas tuhnutia želatiny
Detail koláčika počas tuhnutia želé

Pri podávaní kukuričný koláč ozdobíme ovocím, posypeme strúhaným kokosom a škoricou. Dobrú chuť. 😉

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.