Silvestrovský beh cez Bratislavské mosty 2017– 10,3 km naboso

Silvestrovský beh cez Bratislavské mosty 2017– 10,3 km naboso

Featured Video Play Icon

Na preteky Silvestrovský beh cez bratislavské mosty 2017 som sa tešila celý rok. Krátko po tom, ako som sa začla zaujímať o bosé chodenie a neskôr ako som začla uvažovať aj nad behom, som uvidela event na Facebooku, že sa na Silvestra 2016 beží beh cez bratislavské mosty. Vtedy som si povedala, že si splním sen a o rok si to pôjdem zabehnúť aj ja.

Ako fotografka rada fotografujem mosty a keď som začla behávať, o to viac po nich aj rada behám. Mosty sú teda u mňa v širokom zmysle slova moja srdcovka. Na dnešných pretekoch Silvestrovský beh 2017 nás čakali tieto štyri mosty (piaty – Nový most – bol z technických príčin mimo trasy):

Harbour Bridge by Sue Nagyová on 500px.com
Prístavný most


Apollo sunset | Bratislava, Slovakia by Sue Nagyová on 500px.com
Apollo most

The new Old bridge IV | Bratislava, Slovakia by Sue Nagyová on 500px.com
Starý most

 

Lafranconi bridge II by Sue Nagyová on 500px.com
Most Lafranconi


Silvester je tu, ideme na mosty

Samozrejme, pred pretekmi som zvažovala, či to zvládnem naboso alebo v skinners. Ani v ráno pretekov som ešte stále nevedela, ako pobežím. Bolo sychravé, asi 5°C počasie a tak som rozmýšľala, čo si obliecť, aby mi nebolo zbytočne teplo.

Po príchode na registráciu, ktorá sa konala v budove Ekonomickej univerzity v Bratislave-Petržalke, z ktorej areálu sa preteky štartovali, som sa neskôr stretka s Mirkou z iRun skupiny na Facebooku. Postupne sa tu zhromažďovali bežci, neskôr som sa išla pozrieť von, aby som zistila ako sa má počasie.  Keďže prestalo pršať, rozhodla som sa ísť teda naboso, ale keďže nepoznám terén na tejto trase, pre istotu beriem skinners. Obliekam sa naľahko: tričko, rukávniky a šatka cez ústa.

Ideme na to! Foto: Mirka Kudelová
Ideme na to! Foto: Mirka Kudelová

Medzitým som sa pred budovou stretla a osobne zoznámila aj s ostatnými bežcami z iRun skupiny. Vzápätí ma oslovili redaktori z Nového času, keďže si všimli, že som bosá a zaujímalo ich, či idem tieto preteky bežať naboso a prečo. Snažila som sa im v čo najkratšom možnom vyjadrení popísať, prečo behám naboso. Bulvár nečítam, ale kvôli osvete bosého behania som bola ochotná zodpovedať ich otázky.

Počas fotografovania pre Nový čas; foto: Peter Bona
Počas fotografovania pre Nový čas; foto: Peter Bóna

Štartujeme Silvestrovský beh cez bratislavské mosty 2017

Trať pretekov Silvestrovský beh viedla nasledovne: od Ekonomickej univerzity smerom na Prístavný most, ďalej po Prístavnej ulici k mostu Apollo, cezeň po petržalskom nábreží Dunaja, pokračovanie na Starý most, na ktorom sa nachádzala obrátka, čiže po jeho zídení opäť viedla trať popri Dunaji na petržalskej strane. Prebehlo sa popod Nový most a po petržalskej hrádzi na most Lafranconi, na konci ktorého sa nachádzal cieľ.

Počas štartu aj behu som zažila poznámky rôzneho charakteru na svoje bosé nohy. Aj úsmevné aj obdivné. Páčilo sa mi, ako v úvode behu po spevnených cestách k prvému, Prístavnému mostu, sa húfy bežcov rozostupovali na dve strany pred veľkými mlákami. Ja som sa nenechala zdržovať a prebehla som cez ne napohodu. Ďalšia z výhod bosého behania.

Na Starom moste; foto: Vivafoto
Na Starom moste; foto: Vivafoto

Kúsok pred výbehom na Apollo most bol trochu náročný úsek v podobe prebehu po chodníku posypaného kamienkami. Ďalej to už bolo fajn. Z Apolla sme zbehli na časť petržalskej hrádze, ktorou sme sa dostali k Starému mostu. Na ňom bola obrátka a po zídení ďalej pokračovali po petržalskej strane popod Nový most, ktorý bol tento rok z technických príčin vyňatý z trasy.

Najnáročnejšia časť pred posledným mostom

Po ukončení asfaltovej časti cesty a nástup na betónovú časť petržalskej hrádze nastala pre mňa najnáročnejšia časť trasy vedúca k poslednému – Lafranconi mostu. Betónový povrch cesty s reliéfnym vrásnením dosť bolel, a tak kvôli tomu som musela bežať opatrnejšie, čo ovplyvnilo moje tempo.

Na Lafranconi moste, pod ktorým už na druhej strane bol cieľ, som sa snažila zrýchliť a ísť čo najviac naplno. Tieto preteky majú nezvyčajný cieľ nielen tým, že sa nachádza pod mostom, ale že k nemu nevedie cieľová rovinka, čiže sa nedá veľmi šprintovať, keďže bežec schádza kľučkami z mosta.

Som v cieli pod mostom

Po dobehnutí a prevzatí účastníckej medaile som si dala teplý čaj, ktorý ponúkali na cieľovej občerstvovačke. Bol riadne sladký, ale bol teplý. Pogratulovala som kamarátom bežcom, ktorých som tu stretla a potom som si už šla pre veci do autobusu, keďže ma čakala ešte jedna akcia – moje prvé kúpanie v Dunaji.

Moje nohy to zvládli parádne! Som na ne hrdá.
Moje nohy to zvládli parádne! Som na ne hrdá.

Výsledky

Preteky Silvestrovský beh cez bratislavské mosty 2017 na 10,3 km som zabehla v čase 1:02:38, k čomu sa podpísal spomínaný reliéfny betón v poslednej časti trasy. Celkovo som sa umiestnila na 579. mieste, z celkového počtu 804 bežcov. V kategórii žien som bola na 114. mieste z počtu 232 bežkýň. Podľa všetkého som na týchto pretekoch bežala jediná naboso.

S Otom sme sa stretli pred pretekmi aj v cieli
S Otom sme sa stretli pred pretekmi aj v cieli

Zhodnotenie

Silvestrovský beh cez bratislavské mosty som si užila a veľmi sa mi páčil. Som rada, že počas behu už nepršalo, a hoci bolo zamračené, dali sa užívať aj výhľady z mostov. Nohy to zvládli parádne, tak povrchovo ako aj teplotne.  Počas behu sa riadne zahriali, takže miestami som bola aj celkom rada, keď som prebehla cez nejakú kaluž, aby som si ich trochu schladila. Som rada, že som sa tu zoznámila s bežcami, ktorých som doteraz nepoznala, alebo iba z online sveta.

Organizácia pretekov

Podujatie 29. ročníka pretekov Silvestrovský beh cez bratislavské mosty bolo veľmi dobre zorganizované. V tomto počasí bolo vhodné, že zázemie pre bežcov sa nachádzalo vo vnútri budovy univerzity. Taktiež oceňujem presun a stráženie vecí v autobusoch, ako aj mobilné ohrievače v priestore cieľa pod mostom. Občerstveniu vo forme teplého čaju v cieli som sa potešila.

Atmosféra v priestore cieľa pod mostom Lafranconi
Atmosféra v priestore cieľa pod mostom Lafranconi

Som veľmi rada, že som rok 2017 mohla ukončiť práve behom na krásnej trase vedúcej po bratislavských mostoch. Ďalší beh do zbierky obľúbených urban behov. Budem sa určite tešiť na ďalší, už 30. ročník tohto skvelého behu.

PS: Ak si chcete prečítať, ako dopadol môj minirozhovor s novým časom, páči sa.

odkaz na clanok v Novom case


Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.