Run Tour Praha 2017 – 10 km naboso

Run Tour Praha 2017 – 10 km naboso

Featured Video Play Icon

Posledný septembrový deň som sa zúčastnila pretekov Run Tour Praha 2017 na 10 km, ktoré som bežala naboso. Krásny rozľahlý park Ladronka a množstvo divákov sľubovali parádne zážitky. A nechýbal ani nejaký ten situačný adrenalín.

Cesta do Prahy

Diaľnice u susedov lemujú bilbordy s českou vlajkou
Diaľnice u susedov lemujú bilbordy s českou vlajkou

Do Prahy som šla autom s kamarátmi, ktorí ma ochotne vzali, keďže mali namierené cez Prahu do Krušných hôr. Cesta autom ubehla po diaľnici veľmi rýchlo, takže sme v Prahe boli skôr, ako som plánovala, keďže pôvodný plán bolo ísť vlakom. Bolo to od nich veľmi milé, že ma doviezli až do časti, kde som mala dohodnuté ubytovanie, a keďže som mala ešte čas, tak sme si dali aj spoločnú večeru v blízkom podniku.

S chlapcami čakáme na naše jedlo
S chlapcami čakáme na naše jedlo

Môj prvý couchsurfing v Prahe

Po večeri sme sa rozlúčili a chalani pokračovali v ceste. Ja som sa išla ubytovať k Vaškovi, u ktorého som mala dohodnutý couchsurfing. Keďže pracuje pre športový e-shop a taktiež beháva, mali sme veľa spoločných tém na rozhovor a zdieľanie zážitkov, takže sme sa zhovárali až do neskorého večera.

Ráno sme si s Vaškom dali raňajky – ja opäť svoju obľúbenú ovsenú kašu s ovocím, a potom sme šli na metro, smerom na Smíchovskú vlakovú stanicu, kde sme sa neskôr rozlúčili. Som mu vďačná za jeho ochotu a pohostinnosť, a že sa o mňa tak super postaral. Bol to môj prvý couchsurfingový pobyt, a som rada, že si odnášam pekné zážitky. Uvedomila som si, že v dnešnej dobe je vzácne, že sú ľudia, ktorí nemajú problém ubytovať cudzieho človeka a majú tak príležitosť obohatiť sa o nové zážitky a spoznať tak niekoho zaujímavého.

Vrátila som sa na metro a pokračovala autobusom, ktorý ma doviezol až na miesto konania, k parku Ladronka. V Prahe som už párkrát bola, ale teraz poprvýkrát som cestovala naboso. Jedna pani v autobuse sa ma pýtala, že kvôli čomu chodím naboso. Tak som povedala, že kvôli zdraviu, a uznanlivo kývla hlavou, že áno, je to dobré na imunitu. A uznanlivo s úsmevom som odpovedala, áno.

Praha – preteky s výhľadom v parku Ladronka

Park  Ladronka sa nachádza na kopci, takže je z neho pekný výhľad na mesto. Je pekne upravený, rozľahlý, s veľkými trávnatými plochami, takže sa mi po nich veľmi príjemne chodilo. Po príchode som si šla hneď prevziať štartový balíček.

Nemám štartové číslo

Priznám sa, že mi vôbec neprišlo divné, že som nedostala potvrdzujúci mail s priradeným štartovným číslom, keďže v tom období som sa prihlasovala na viacero pretekov, tak mi to nejako ušlo. Keď som sa po čakaní v rade na štartové čísla dostala k slovu, zistila som, že moje číslo oni nevedia, a podľa mena ma nevie vyhľadať, takže ma poslali do registračného infostánku, kde to zistiť vedeli a kde sa riešili aj rôzne iné komplikácie.

Ako som aj tu čakala na svoju príležitosť riešiť môj „problém“, napadlo mi pozrieť sa v mobile na svoj bežecký účet k tomuto podujatiu, kde som sa dočítala, že mi číslo nebolo priradené, keďže platba na ich účet neprišla, napriek tomu, že som to uhrádzala ešte začiatkom septembra. Ajajaj. Povedala som si, no dúfam, že dnes ešte pobežím. Fakt som sa nedokázala zmieriť s myšlienkou, že by som si spravila takýto „prázdny“ výlet do Prahy.

Som zachránená, budem bežať

Našťastie som prišla k veľkému pochopeniu od mladého muža – Miroslava Škopka, ktorý mal na starosť registráciu, vybavovanie rôznych požiadaviek a riešenie problémov súvisiacich s registráciou. Bola som až prekvapená jeho ochotou, a milou komunikáciou a úsmevom. Naozaj klobúk dolu a veľká vďaka. Dostala som nové číslo, a môžem sa ísť pripravovať.

Miroslav Škopek z organizačného tímu bravúrne znášal svoju úlohu
Miroslav Škopek z organizačného tímu bravúrne zvládal svoju úlohu

Relax pred pretekmi

Po prevzatí balíčka a trička som sa išla usadiť na trávu, ktorej tu bolo neúrekom a trochu sa zrelaxovala. Mala som dostatok času, takže som si opať dala aj dýchanie z Wim Hof metódy. Medzitým prebiehali aj preteky detských kategórií, tak som sa nachvíľu šla pozrieť. Bolo to milé, aj zároveň skľučujúce vidieť, ako sa niektoré deti počas behu rozplakali z toho stresu, hluku a povzbudzovania, ktorý tam vládol. Ale verím, že to potom s rodičmi nejako rozchodili.

Relax na tráve aj s dýchaním pred pretekmi
Relax na tráve aj s dýchaním pred pretekmi

Štartujeme

Pred pretekmi na 10 km sa konali preteky na 5 km, takže v cieľovom priestore a pri stánkoch sa nachádzalo naozaj veľa ľudí. Po malom blúdení, že kde je vlastne štart, kedže tých oblúkov tu bolo akosi veľa, som napokon ten pravý našla. V štartovacom priestore sa už zhromažďovali bežci a za zábranami diváci a po krátkej rozcvičke som sa do štartového koridora zapojila aj ja.

Štartujem zo zóny pre tempo na čas 55:00
Štartujem zo zóny pre tempo na čas 55:00

Zaradila som sa do zóny, ktorá mala čas na odbehnutie 55:00 a dúfala som, že ho zvládnem. Chcela som totiž tento beh dať pod hodinu, tak som si verila, že by sa mi to na tomto rovinatom teréne aj mohlo podariť.

 

Asfalt na chodníkoch v parku bol dobre znesiteľný
Asfalt na chodníkoch v parku bol dobre znesiteľný

Na trati

Po štartovacom výstrele sme vybehli z koridoru za sprievodu povzbudzovania okolostojaceho davu ľudí. Bežalo sa mi fajn, takmer celú trasu lemovali ľudia, čiže povzbudenie bolo skoro na každom kroku. Povrchovo bola trasa fajn, väčšina bol asfalt, pár metrov sa bežalo po kamienkových chodníkoch, tak tam som vybehla na okrajovú trávnatú časť, aby ma to zbytočne nezdržovalo. Pre bosobežcov je totiž kamienková cesta trochu náročnejšia než asfalt, keďže je bolestivejšia, a preto bežec ide opatrnejšie a stane sa, že tým pádom trochu zvolní tempo.

Asfalt trate bol fajn, a bežalo sa mi po ňom dobre; zdroj: Run Tour
Asfalt trate bol fajn, a bežalo sa mi po ňom dobre; zdroj: Run Tour

Nasleduj pacemakera. Keď vládzeš.

Asi do piateho kilometra sa mi podarilo držať sa tempového vodiča na čas 55:00. Zažila som také niečo po prvýkrát. Myslím, že mi to veľmi pomohlo, nakoľko počas behu rozprával, povzbudzoval, radil. Po piatom kilometri som už tempo nevedela udržať, tak sa mi pomaly skupinka s vodičom začala vzďalovať.

Polovicu trasy som sa držala pacemakera, bol to pre mňa nový zážitok; zdroj: Run Tour
Polovicu trasy som sa držala vodiča, bol to pre mňa nový zážitok; zdroj: Run Tour

Pomoc prišla vo FiveFingers

Asi na siedmom kilometri som bežala popri bežcovi vo FiveFingers, ktorého som sa rozhodla držať. Bolo podobné mojmu, tak som dúfala, že to bude dobré, ak sa ho budem držať až do konca. Volal sa Peter a bol veľmi milý a počas posledných kilometrov ma povzbudzoval a ťahal. Veľmi mi to pomohlo vydržať.

Posledné kilometre som bežala s Peťom; foto: Yan Renelt
Posledné kilometre som bežala s Peťom; foto: Yan Renelt

Fúj, ona je bosá!

Zdesene vykríklo dieťa, ukazujúc na moje nohy svojej mame, keď ma videlo prebehnúť okolo. „To není fuj“, som ako jediné v rýchlosti bola schopná odpovedať. Ktovie, možno jej to mama vysvetlí. A možno nie. Akokoľvek, verím, že to to dieťa nemyslelo zle. Možno sa len naozaj preľaklo. 🙂

Po 10-tich kilometroch konečne cieľ

Posledných asi tristo metrov som sa snažila ísť zo všetkých síl. Myslela som, že sa mi podarí zrýchliť a došpurtovať do ciela. Ale nič také sa neudialo. Chcela som zrýchliť, ale nohy viac nedali, tak som išla, ako sa mi dalo. Som rada, že som napokon šťastne dobehla do cieľa a prevzala účastnícku medailu.

Posledné metre do cieľa som šla naplno; zdroj: Run Tour
Posledné metre do cieľa som šla naplno; zdroj: Run Tour

Výsledky

Preteky Run Tour v Prahe na 10 km som zabehla celkovo na 635. mieste z 985 bežcov, v kategórii Z39 som skončila na 122. mieste z 287 bežkýň. Na pretekoch som bola pravdepodobne jediná naboso. Boli to moje prvé preteky na 10 km, takže môj súčasný osobáčik je 56:53, čo ma veľmi teší.

Vďačná Peťovi v cieli za jeho pomoc na trati
Vďačná Peťovi v cieli za jeho pomoc na trati

Zhodnotenie

Tieto preteky sa mi bežali dobre, išla som naplno, nakoľko som chcela splniť svoj cieľ: odbehnúť 10 km pod hodinu. Som veľmi rada, že sa mi to podarilo. Počasie vyšlo krásne, bolo slnečno, aj keď fúkal trochu studený vietor.  Preteky boli v krásnom prostredí parku Ladronka nachádzajúcom sa na kopci, takže ponúkal krásny výhľad na mesto. Veľký divácky záujem a povzbudzovanie tak návštevníkov ako aj pracujúcich dobrovoľníkov výrazne dopomohlo k splneniu môjho cieľa.

Organizácia podujatia

Run Tour je mega bežecký projekt, ktorý sa koná po viacerých mestách Českej republiky. Preto som presvedčená, že organizátori nemôžu nechať nič na náhodu a dokážu pripraviť každé preteky na profesionálnej úrovni. Práve v situácii, keď som zistila, že štartový oblúk bude iný ako ten záverečný som si uvedomila, že toto už sú veľké preteky. Tak účasťou, ako aj úrovňou organizácie. Takisto by som rada ocenila, že časť sumy zo štartovného putuje na charitatívne účely pre pomoc deťom so zrakovým a kombinovaným postihnutím.

Od príchodu, až po odchod som nezažila nič, čo by nejako negatívne ovplyvnilo moje dojmy z týchto pretekov. Ako som už na začiatku spomenula, som rada, že sa môj problém s číslom vyriešil pomerne hladko, že ľudia na registrácii boli chápaví a ústretoví. Dobrovoľníci na trati a občerstvovačkách boli milí a taktiež povzbudzovali.

Po behu som sa žiaľ nemohla v dejisku pretekov priveľmi zdržať, napriek príjemnej atmosfére som sa musela ponáhľať, keďže som potrebovala stihnúť vlak domov. Som rada, že som sa mohla zúčastniť týchto krásnych pretekov s výbornou a energizujúcou atmosférou a verím, že sa mi podarí prísť aj na ďalší ročník.

Oficiálnu videoreportáž z tohto podujatia si mozte pozriet na Youtube.

 

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.