Blanenská desítka 2017 – štafeta 5+5 km naboso

Blanenská desítka 2017 – štafeta 5+5 km naboso

Featured Video Play Icon

Štafetové bežecké preteky 9. 9. 2017 v Blansku boli ďalším podujatím, ktoré mi prinieslo pár nových vecí do zbierky „po prvýkrát“. A nielen mne. Dnes to bolo aj s milou spoločnosťou Stanleyho, ktorý si v Blansku odbehol svoje prvé bosé preteky.

Cestujeme k českým susedom

Na cestu do Blanska sme mali na výber dva vyhovujúce časové spoje. Keďže sme mali ísť medzinárodným vlakom, pre istotu som vybrala skorší variant, nakoľko mám skúsenosť, že medzinárodné vlaky zvyknú meškať. Preto som sa chcela ušetriť zbytočných stresov, a so Stanleym sme si povedali, že radšej mať v kľude pár hodín navyše ako niečo zmeškať.

Na bratislavskej hlavnej stanici, pripravení na cestu
Na bratislavskej hlavnej stanici, pripravení na cestu

Cesta vlakom ubehla celkom rýchlo, a v Stanleyho spoločnosti veselo, stále som sa na niečom musela smiať, až mi trochu bolo ľúto okolosediacich, ktorí možno chceli cestovať v kľude. Vo vlaku som si dala svoje tradičné raňajky – ovsenú kašu s ovocím.

Vlak získal počas cesty meškanie, takže sme nevedeli, či nás osobný vlak, na ktorý sme mali prestupovať v brnenskej stanici bude čakať, alebo si počkáme na ďalší. Našťastie čakal, takže sme po vystúpení ihneď naskočili na lokálny vlak smerujúci do Blanska.

Aj tentoraz som si vo vlaku som si dala aj svoje obľúbené raňajky – ovsenú kašu s ovocím
Aj tentoraz som si vo vlaku vychutnala svoje obľúbené raňajky – ovsenú kašu s ovocím

Blansko – malé pekné mestečko

Šťastne sme dorazili po 2,5 hodinách cestovania
Šťastne sme dorazili po 2,5 hodine cestovania

Blansko leží v údolí rieky Svitavy, ktorá ho pretína na dve polovice. Je bránou do Moravského krasu, obklopené krásnymi horami. Od železnice je vidno zatopený lom povestný svojou priezračne čistou vodou, obľúbený aj nadšencami otužovania.

Po príchode sme si trochu pozreli centrum, hľadajúc smer, ktorým sa vydať k miestu registrácie. To sme zakrátko našli a po prezentácii sme sa vrátili do centra hľadať nejakú reštauráciu, kde by sme sa naobedovali.  Centrum nie je veľké, a na malom priestore sa dalo rýchlo zorientovať.

V parku na Námestí slobody
V parku na Námestí slobody

Obchůdek u vláčku

Netrvalo dlho a narazili sme na zaujímavý podnik s názvom „Obchůdek u vláčku – zdravá výživa“, kde sa okrem nákupu sortimentu zdravej výživy dalo aj naobedovať. Dala som si svoj prvý wrap s robi mäsom. Bol výborný. Stanley bol očarený z interiérovej výzdoby na tému rôznych rozprávok, keďže toto miesto bolo zároveň aj detský kútik.

Stanley obdivuje fresky detského kútika
Stanley obdivuje fresky detského kútika

Po naobedovaní sa sme sa ešte trochu rozprávali s pani predavačkou, ktorá sa s nami pozdieľala aj o zážitky z otužovania. Bol to milý a veselý rozhovor, po ktorom sme sa pobrali ďalej do areálu dnešných pretekov.

Pred pretekmi

Po prezlečení sa do našich bežeckých outfitov sme sa usadili na trávnik pri budove registrácie a spolu so Stanleym sme si dali dýchacie cvičenie z Wim Hof metódy. Potom sme si odložili veci do úschovne a pobrali sa k miestu štartu.

Štartujem

Pripravená na štart, Stanley si ešte bude musieť chvíľu počkať
Pripravená na štart, Stanley si ešte bude musieť chvíľu počkať

Samozrejme, čím viac sa približoval čas štartu, tým viac sa dvíhal adrenalín a miesto štartu sa pomaly napĺňalo pretekármi. Keďže som bežala štafetu, neoprénový čip som mala na ruke, ktorý som po dobehnutí do cieľa mala odovzdať druhému členovi štafety.

Dnes som skinners nechala v ruksaku, nebrala som si ich so sebou na beh. Vedela som, aký bude terén a verila som si, že to v pohode zvládnem. Som rada, že sa aj Stanley rozhodol dnes ísť naboso. Asfalt vyzeral naozaj v pohode aj pre človeka, ktorý často naboso nechodí. Takže, moja prvá štafeta je tu, so Stanleym naboso, pripravená vyštartovať.

Na trati Blanenskej desítky

Po zaznení výstrelu sa bežecký húf vyrútil zo štartového priestoru povzbudovaný okolitými divákmi. Úvodný rýchly kilometer som sa nechala uniesť rýchlejšími bežcami, čo som potom musela riešiť v ďalších častiach trate.

Asfalt bol zo začiatku veľmi príjemný, asi po kilometri sa zmenil za pocitovo hrubší. Neviem však povedať, nakoľko to bolo objektívne, mohlo sa mi to len zdať, keďže som mohla mať iba precitlivené chodidlá po celodennom chodení naboso po meste.

Kúsok po štarte; zdroj: Blanenská desítka
Kúsok po štarte, ukazujúci prst udiveného diváka bol jedným z mnohých; zdroj: Blanenská desítka

Ako sa mi stáva, už sa na tom smejem, že vždy, keď bežím, začne svietiť slnko a je teplo, a po dobehnutí sa skryje za mraky. Nebolo to inak ani tentoraz. Tým, že sa išlo po takmer rovnej trase s jednou miernou zákrutou, cestou späť po obrátke bolo ku koncu už z diaľky vidieť finišový oblúk, čo mi celkom pomohlo zrýchliť tempo v záverečnom kilometri.

Vtipné tiež bolo, keď sa ma pred štartom Stanley spýtal, či som na predchádzajúcich pretekoch pri občerstvovačkách stúpila napríklad na odhodený pohárik. Tak som povedala, že ešte sa mi to nestalo. Dnes sa to zmenilo: pri finiši, kde bola občerstvovačka pre bežcov na 10 km som zakopla do odhodeného plastového pohárika. Som rada, že sa mi nedostal medzi prsty a neprišlo tak k nejakému úrazu. Predsalen plast vie byť svinka šmykľavá.

Po pretekoch

Po odovzdaní štafety – čipu – Stanleymu som sa vydýchala, a čakala na príchod víťaza pretekov, popíjajúc drink od isostaru v rámci občerstvenia pre bežcov. Neskôr, keď bol v cieli víťaz Abdelkabir Saji, neváhala som a poprosila ho o spoločné foto. Stanley dobehol v krásnom čase a som rada, že sa nám náš cieľ podarilo dosiahnuť. Pre nás oboch so Stanleym bola Blanenská desítka naše prvé preteky v zahraničí.

V cieli čakajúc na Stanleyho
V cieli čakajúc na Stanleyho
S víťazom Blanenskej desítky Abdelkabirom Saji z Maroka
S víťazom Blanenskej desítky Abdelkabirom Saji z Maroka, ktorý zvíťazil časom 32:06

Výsledky

Týmto štafetovým behom na 10 km (5+5 km) som posunula svoj osobný rekord na 5 km s časom 27:09, z čoho som mala obrovskú radosť. Trať mala certifikáciu (najrovinatejšia cestná 10 km trať v ČR) a jej rovinatý terén bol teda zaručený. Celkovo sme so Stanleym v štafete párov skončili na 29. mieste z celkového počtu 58 párov. V našej kategórii mix páry sme skončili na 17. mieste ( z 32 párov) s časom 52:07. Boli sme tu ako jediný slovenský bežecký pár. A jediní naboso.

Zhodnotenie

Behalo sa mi dobre, až teda na ten premrštený začiatok, vďaka ktorému som sa trošku potrápila v ďalších kilometroch. Ale verím, že som sa poučila do budúcna. Stále je sa čo učiť. Aj dnes sa pár ľudí viditeľne, ale aj akože nenápadne pozastavilo nad mojími bosými nohami, pár vyjadrilo pochvalu. Asfalt bol zvládnuteľný, aj Stanleymu sa bežalo dobre. Ako som už spomenula, počas behu bolo slnečno, ale teplo bolo znesiteľné. Jediné, čo mi ako zberačovi účastníckych medailí bolo ľúto bol fakt, že tu sa žiadne pre dospelých nerozdávali, takže mi musel stačiť diplom.

Náš účastnícky diplom
Náš účastnícky diplom

Organizácia pretekov

Na to, že sa nejednalo len o bežecké preteky, ale skutočne o rodinnú akciu, kde sa mohli zapojiť všetci členovia rodiny (okrem behu sa dalo súťažiť na kolobežke či korčuliach), považujem organizáciu tohto podujatia za veľmi vydarenú a nemám čo vytknúť. O všetky potreby bolo postarané: registrácia, šatne, stráženie vecí a wc boli vo vnútri budov v blízkosti štartu, čiže všetko bolo poruke. Taktiež samotná komunikácia na sociálnych sieťach bola aktívna, takže to som veľmi ocenila.

Vyhlasovanie výsledkov a následná tombola sa výrazne časovo posunuli, čiže aby sme stihli vlak naspäť domov, sme sa už žrebovania tomboly nezúčastnili.

Podujatie malo pekný rodinný charakter, položené v krásnom prostredí okolitých hôr Moravského krasu v pôsobivom mestečku, kde sa rada vrátim aj o rok.

Oficiálnu videoreportáž z tohto podujatia si môžte pozrieť na youtube.

 

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.