Beh Pezinkom 2017 – 9 km naboso

Beh Pezinkom 2017 – 9 km naboso

Featured Video Play Icon

Preteky Beh Pezinkom 2017 na 9 km mali krásnu trať, ktorú som bežala naboso. Povzbudzovanie divákov a vôňa zberaného hrozna vo vinohradoch krásne dotvárali rodinnú atmosféru týchto pretekov.

Neplánované preteky

Na preteky Beh Pezinkom som sa prihlásila pomerne neskoro, napriek tomu, že som o nich vedela už nejaký čas. Vtedy však bolo 9 km pre mňa ešte vysoká méta, a nechcela som vo svojom rodnom meste bežať preteky, kde by som mala prísť posledná do cieľa. Tak som si povedala, že radšej sa poobzerám po nejakých kratších pretekoch, ktoré v ten deň boli taktiež v kurze.

Medzičasom sa mi však tréningovo podarilo zabehnúť 10 km, tak som si potom povedala, že keď som to zvládla v akceptovateľnom tempe, mohla by som to zvládnuť aj na pretekoch. Tak som sa napokon prihlásila.

Tak teda poďme naboso
Tak teda poďme naboso

Pezinok – preteky v rodnom meste

Pezinok je známy svojím dobrým vínom a vinohradmi posadenými na úpätí Malých karpát. Vinohrady sú miesto, kam sa chodí veľa ľudí prechádzať, bicyklovať alebo si zabehať. Mám rada beh pomedzi vinohrady, kde si môžem vychutnávať pekné výhľady a zároveň trénovať na rôznorodých povrchoch, keďže nie všetky cesty sú tu asfaltové. Zvlášť pri bosobehu je to veľmi oceniteľné, keď po niekoľkých kilometroch na asfalte posypanom kamienkami sa môžem prebehnúť po mäkkej trávnatej zemi, a v tomto období aj príjemne chladivej.

Pohľad na mesto z môjho obľúbeného kopčeka medzi vinohradmi
Pohľad na sídlisko v severnej časti mesta z môjho obľúbeného kopčeka medzi vinohradmi
Západy slnka vo vinohradoch bývajú magické (táto cesta bola súčasťou bežeckej trasy)
Západy slnka vo vinohradoch bývajú magické (tento úsek bol súčasťou bežeckej trasy)

Pred pretekmi

Po prvýkrát som si šla vyzdvihnúť štartový balíček deň vopred
Po prvýkrát som si šla vyzdvihnúť štartový balíček deň vopred

Keďže sa preteky mali udiať v mojom rodnom meste, využila som situáciu a po prvýraz som si štartový balíček vyzdvihla deň vopred, takže v deň pretekov som už na to nemusela myslieť. Pred pretekmi, ešte doma sa mi podarilo dať si dýchacie cvičenie z Wim Hof metódy, rozcvičku, a hybaj do Zámockého parku, kde mali preteky štart aj cieľ.

Stretnutie s iRuňákmi

Musím povedať, že je to zaujímavý pocit behať preteky po známych miestach, respektíve v rodnom meste. Vidíte tu kopec známych ľudí a zároveň, čo na pretekoch mám veľmi rada, môžte niekoľko nových zasa spoznať.

Stretnutie s Mirkou a Jankou z iRunu; foto: Lucka Krutá
Stretnutie s Mirkou a Jankou z iRunu; foto: Lucka Krutá

Nebolo to inak ani teraz. V zámockom parku som sa stretla s Mirkou a Jankou z FB skupiny iRun osobne, keďže doteraz sme sa poznali iba virtuálne. Tesne pred štartom som sa stretla aj ostatnými členmi skupiny a dali sme si spoločnú foto. Nálada bola dobrá a všetci sme sa už nevedeli dočkať štartového výstrelu.

Spoločná foto s členmi iRun FB skupiny pred štartom pretekov
Spoločná foto s členmi iRun FB skupiny pred štartom pretekov

Štartujeme

DJ Lesky bol moderátorom pretekov, a komentoval dianie a aj skok do histórie, keď vymenovával víťazov doterajších ročníkov Behu Pezinkom. Dnes je to už šiesty ročník, takže to vyzerá byť už na peknú bežeckú tradíciu.

Beh Pezinkom som sa rozhodla venovať Martinovi Detvajovi, môjmu bežeckému kamarátovi tiež z iRun skupiny, ktorý sa tešil na tento beh, no zranenie, ktoré ho postretlo na predchádzajúcich pretekoch mu nedovolilo dnes štartovať. Verím, že spolu pobežíme v ďalšom ročníku.

Pripravená ísť do terénu naboso, beriem so sebou aj skinners
Pripravená ísť do terénu naboso, beriem so sebou aj skinners

Na trati 9 km behu

Začíname, 9 km pred nami; foto: Laco Maras
Začíname, 9 km pred nami; foto: Laco Maras

Po výstrele sa roj bežcov vyrútil do ulíc mesta, za hlasitého sprievodu povzbudzujúcich a tlieskajúcich divákov. Cesta viedla hore mestom, v polovici 3. kilometra sme vstúpili do vinohradov. Tam uz som bola ako doma, kedže je to trasa na ktorej najčastejšie trénujem. Boli to moje prvé preteky, kde som poznala úplne celú trať, čiže som vedela, že ma tu nič nemôže prekvapiť.

Tu som sa potom stretla s Milošom, vedľa ktorého som nejaký čas bežala, tak som sa s ním snažila udržať tempo, keďže bolo podobné môjmu. Bola som mu veľmi vďačná, lebo mi dopomohol prejsť v dobrom tempe aj náročnejšie úseky pre bosobežca, kde bol nepríjemný kamenistý povrch, alebo hrubý či rozbitý asfalt.

Na konci 5. kilometra bola občerstvovačka, ktorú som ale minula, keďže po otázke na dobrovoľníka, či je to voda, odpovedali nie, som pokračovala ďalej. Až potom som si všimla, že stolík s vodou bol až za tým s tou farebnou tekutinou, ale už som sa nechcela zdržovať, a až tak veľmi som smädná nebola. Snažím sa vždy piť čo najviac dopredu. Napokon, počasie bolo fantastické, príjemných 19°C, zamračené, nepršalo, takže ideálne pre beh.

Môj záverečný šprint do cieľa; foto: Jana Číčelová-Bajnociová
Môj záverečný šprint do cieľa; foto: Jana Číčelová-Bajnociová

Záverečné kilometre som sa zo všetkých síl snažila udržať Miloša a jeho tempa, k čomu mi v teréne dopomohli aj povzbudzujúci dobrovoľníci, a takisto v závere ľudia lemujúci trať. Mnohí z nich vyjadrili údiv či obdiv nad tým, že bežím naboso. Aj niekoľko spolubežcov zaujali moje bosé nohy, a niektorí sa pýtali na stratené tenisky, a niektorí dávali lajk. Potešilo ma aj vidieť maminu, že sa prišla pozrieť a povzbudiť ma.

Som v cieli

Pozbierala som zvyšné sily a došprintovala do cieľa a radostne prevzala účastnícku medailu. Nechýbala ani foto s Milošom, ktorému som bola naozaj vďačná za jeho motivujúcu spoločnosť na dnešných pretekoch. Chutné občerstvenie v podobe vynikajúceho hrozna a krátke konverzácie s ostatnými bežcami uzavreli tieto preteky.

S mojim dnešným pacemakerom Milošom, ktorému som veľmi vďačná za dosiahnutý čas
S mojim dnešným pacemakerom Milošom, ktorému som veľmi vďačná za dosiahnutý čas
S bežkyňou Deniskou, s ktorou sme mali výborný rozhovor o bosom behaní
S bežkyňou Deniskou, s ktorou sme mali výborný rozhovor o bosom behaní

Výsledky

Preteky Beh Pezinkom na 9 km som zabehla za 53:12, celkovo som skončila na 253. mieste z celkového počtu 389 pretekárov. Zo svojej kategórie (ženy do 35-49 rokov) som dobehla na 31. mieste ( 72 pretekárok v kategórii).

Medailová foto s dievčatami; foto: Jana Číčelová-Bajnociová
Medailová foto s dievčatami; foto: Jana Číčelová-Bajnociová

Zhodnotenie

Skvelé počasie, krásna trať, veľa milých spolubežcov. Krásny zážitok, na ktorý nezabudnem, a bude ma určite motivovať zúčastniť sa aj ďalších ročníkov. Som rada, že máme také pekné mesto a okolie, vďaka ktorému Beh Pezinkom mohol byť aj pekný vizuálny zážitok.

Organizácia podujatia

Organizácia 6. ročníka pretekov Beh Pezinkom bola na výbornej úrovni, všetko fungovalo ako má. Dobrovoľníci boli milí a ochotní, výborný nápad bol aj zdravotnícky sprievod na bicykli. Taktiež som ocenila zabezpečenú úschovu vecí a aktívnu komunikáciu na sociálnych sieťach, čo je pre mňa vždy dôležité.

Videoreportáž z tohto podujatia si môžte pozrieť na TV Pezinok (od 29:55).

 

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

1 Comments

  1. Pingback:Vianočný beh Pezinkom 24.12.2017 - barefooter.sk

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.