Prirodzený pohyb človeka (link)

Prirodzený pohyb človeka (link)

prirodzeny pohyb matyas kozma

Nedávno som sa vďaka informáciám v knihe Bosé běhání dostala k stránkam Matyáša Kozmu, certifikovaného trénera prirodzeného pohybu pod hlavičkou MovNat.

Jsme stvořeni, abychom byli krásní, funkční, zdraví, a…šťastní.
My však svá těla moc nepoužíváme!
Žijeme jen v jedné úrovni! Ve „střední úrovni“.
Vše, co je v našem životě důležité, se v ní nachází. Počítač, lednice, klíčky od auta, klika od dveří, kartáček na zuby.

Presne toto som si uvedomila, keď som si spomenula, ako ešte nedávno som sa rozčuľovala nad tým, prečo tie kuchynské skrinky sú tak vysoko, kto sa tam má dočahovať? Neuvedomila som si, že je to pohyb, od ktorého som si odvykla, že som sa prestala plaziť, načahovať, drepieť, visieť… všetko prirodzené pohyby, ktoré nás ako deti nikto neučil, ale robili sme ich. Len sme z nich akosi vyrástli.

Stále je však čas sa vrátiť späť k tomu, čo nám je prirodzené, čo nás udržuje v kondícii, z čoho môžme mať radosť. Áno, malo by to tak byť. Pohyb nám má robiť radosť a budovať nás.

Odvtedy, ako som si prečítala tento blog, rada ukladám riad do horných skriniek kuchynskej linky, lebo viem, že je prirodzené načahovať sa. Rada si drepnem na celé chodidlo – aj keď je to ešte stále u mňa problematické, ale trénujem to – keď umývam hafanovi labky, alebo zametám podlahu. Sú to jednoduché maličkosti v bežných situáciách života, ktorými môžeme začať, a naše telo nám bude vďačné.

prirodzeny pohyb matyas kozma
vysvetlenie techniky prirodzeného pohybu na stránke www.matyaskozma.com

MovNat = moving naturally

A ako taký tréning MovNat, resp. prirodzeného pohybu vyzerá? Pre ilustráciu si môžte pozrieť Matyášovo video:

BAREFOOTER.SK TIP

Určite si nezabudnite pozrieť aj jeho články napr. o chodidlách, či stiahnuť a prečítať jeho príručku Sprievodca prirodzeným pohybom, ktorú ponúka na svojej stránke. Je zdarma.

Taktiež si môžte pozrieť základné užitočné cviky na zahriatie sa a zlepšenie pohyblivosti tela v tomto playliste na youtube.

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.