Môj veľký test Skinners

Môj veľký test Skinners

skinners recenzia

V rámci mojich tohtoročných výziev som sa rozhodla zúčastniť sa zopár bežeckých pretekov v letnej sezóne. Tenisky som už nechcela a tak Skinners prišli vhod ako skvelá alternatíva. Nakoľko plosky mojich chodidiel v čase prípravy členitosť terénu ešte nezvládali, Skinners tu boli ako na zavolanie.

Skinners – čo je to za ponožky?

Ponožky či topánky? Oboje. Skinners má predstavovať výhody oboch. Tak hovorí výrobca na svojich stránkach. Bola som príjemne prekvapená, že takáto alternatívna „obuv“ sa vyrába práve v susednej Českej republike.

Kde všade sa dajú Skinners využiť?

Je to na vás, ale Skinners sú v prvom rade určené ako alternatíva bežných topánok či tenisiek na miestach, kde oceníte práve ich skladnosť, či ľahkosť v prípadoch, kedy rozhoduje váha toho, čo si potrebujete zbaliť na cestu.

piktogramy použitia skinners
Skinners využijete naozaj kdekoľvek. Zdroj: Skinners

Ja sa však vo svojej recenzii zameriam na činnosti, kvôli ktorým som si Skinners zadovážila. A to ako:

  • relaxačná „obuv“ počas chodenia/po chodení naboso,
  • náhrada tenisiek pri tréningu behu.

Kedže ide o špeciálnu formu ponožiek, ktoré majú ochrannú dvojitú a antiabrazívnu spodnú vrstvu, vďaka tejto vrstve je možné chodiť do terénov, kde sa ľudia väčšinou boja ísť naboso, alebo – ako v mojom prípade – ešte nemajú plosky chodidiel tak pevné a odolné, že by zvládli aj náročný povrch (ostré drobné kamienky, skaly atď.).

Výrobca vo svojom príbalovom letáku upozorňuje, že Skinners nie sú náhradou plnohodnotnej obuvi a nie sú vhodné do extrémnych podmienok. Nakoľko však neboli bližšie špecifikované, je otázkou, či ich použitie v horách, kde boli vystavené aj môjmu testu, je považované za extrémne. Úprimne, lákalo ma vyskúšať ich hranice. Ako dopadol môj test v takýchto podmienkach si môžte pozrieť v článku Na rakúsky Schneeberg v Skinners, kde je aj video z tohto hikingu.

Materiál a vlastnosti

Oceňujem, že sa Skinners vyrábajú ručne v Českej republike, momentálne mám dva páry, a napriek tomu, že majú rovnakú veľkosť, je cítiť medzi nimi jemné rozdiely. Som taktiež rada, a výrobca má za to u mňa veľké plus, že pri ich výrobe nedochádza k utrpeniu ľudí, zvierat či poškodzovaniu životného prostredia.

Materiálové zloženie Skinners
Materiálové zloženie Skinners

Poďme sa teda bližšie pozrieť na materiál, z ktorého sú zložené. Ako som už uviedla, skladajú sa z dvoch častí, z úpletovej ponožky a spodnej odolnej vrstvy. Dvojitá spodná vrstva je zložená zo zmesí bezftalátových polymérov. Pôvod tohto materiálu je vo Švédsku.

Úpletovú časť Skinners tvorí:

  • 22% bavlny
  • 22% viskózy
  • 45% Siltex (Ag+)
  • 11% lycra

 Skinners v praxi

Ako sa teda Skinners osvedčili v reálnom teréne? Môžem skutočne potvrdiť, že Skinners sú naozaj ľahké a priedušné, skladné, jednoducho sa dajú zložiť alebo zrolovať.

 Moja prvá prechádzka v Skinners

Nasledovala hneď, ako som si ich kúpila v predajni Barefoot v Bratislave. Odtiaľ som v nich šla až domov. Tu je videjko z tejto prechádzky a v závere aj prvé dojmy a očakávania:

Citlivosť na povrch

V Skinners je vnímanie povrchu veľmi citlivé, veľmi blízke pocitu vnímania na bosú nohu. Samozrejme aj v Skinners natrafím na nejaký kamienok, či náročný kamenistý povrch, o ktorom dostanem dostatočne intenzívnu informáciu do mozgu „au“ 🙂 , čo si však myslím, že je dobré znamenie, nakoľko to dokazuje, že tam citlivosť vnímania povrchu je, len je tu akási membrána, vrstva, ktorá chráni chodidlo od intenzity informácií vedúcich z receptorov na chodidlách do mozgu. Čiže informácia tam ide, ale nie v takej intenzite bolesti, v akej by som to zažila na bosú nohu.

Takže náročný terén je v nich príjemne znesiteľný, oproti tomu ako by som takýto povrch cítila na bosú nohu v tomto štádiu rozvoja tvrdších plosiek chodidiel, na ktorom stále pracujem. V čase písania tejto recenzie je to približne 6 mesiacov.

Prašný terén

Prach zo zeme sa na ponožkách zachytáva, tak na samotnej textílii ako aj na polymérovej podrážke. Cez ponožku sa prach dostane na pokožku, takže po príchode domov si preto vždy umyjem nohy, čo je už u mňa bežná rutina, pretože pri bosej chôdzi som zvyknutá na umývanie nôh 3 × denne.

Voda, blato a sneh

Je pravda, že spodná vrstva je vodeodolná, mala som možnosť ísť v daždi alebo po mokrom či kalužnom teréne. Samozrejme, keď som išla cez mokrú trávu, voda sa dostala na hornú úpletovú časť, ktorá bola potom trochu mokrá.

Taktiež musím spomenúť, že Skinners  si prekvapivo dobre vedú aj blate. V porovnaní s bosými nohami lepšie držia grip, čiže sa nohy vďaka drsnej spodnej vrstve nešmýkajú tak ako naboso.

Stretnutie Skinners so snehom
Stretnutie Skinners so snehom

Keďže mám Skinners až od marca 2017, nemala som možnosť ich vyskúšať v zimnej sezóne. Napriek tomu počas hikingu na Schneeberg zažili stretnutie so snehom a dažďom. Vďaka dvom chatám na trase sa dali dať trošku presušiť, ale sušenie vo všeobecnosti trvá trochu dlhšie, čiže zvyšok trasy som šla vo vlhkých Skinners. Nebolo to však zúfalo nepríjemné, ako by to bolo v mokrých teniskách.

Na FB stránke výrobcu bola uvedená informácia, že pracujú na upgrade modelu, vrátane toho, že z tkaniny vylúčia prítomnosť bavlny, ktorá spôsobovala pomalé schnutie materiálu. Tak som úprimne zvedavá na nový model. Určite ho chcem vyskúšať.

Beh v Skinners

Môj prvotný zámer, prečo som si chcela kúpiť Skinners bol práve ten, že som sa chystala na preteky, a z časového hľadiska som potrebovala začať pracovať na svojej kondícii. V teniskách som už však behať nechcela a Skinners prišli ako skvelá alternatíva v správnom čase. V tomto smere boli pre mňa naozaj nenahraditeľné.

Vďaka Skinners som teda mohla v preklenovacom období trénovať beh a pracovať tak na svojej kondícii ešte predtým, než som toho bola schopná úplne naboso, nakoľko na niektorých povrchoch je to pre moje plosky ešte výrazne intenzívne a bolestivé.

V Skinners sa mi behá naozaj fantasticky. Nohy zbytočne neťaží váha tenisiek, chodidlá aj prsty sa môžu voľne pohybovať a rozťahovať, a tak správne prenášať váhu pri behu a svaly a šľachy nôh sú primerane zaťažované, nie na úkor iných, ako sa to deje pri behu v teniskách, čo následne spôsobuje mnohé záťažové zranenia.

Skinners sú ľahučké, príjemne sa nosia, a dobre držia na nohe. Je to naozaj skoro ako byť naboso. Napriek tomu, že nie sú prstové, ako podobný ponožkový švajčiarsky produkt Free your feet, ktorý je vyrobený z dyneemy, prsty sa v nich vedia dobre hýbať aj rozťahovať.

Keďže Skinners sú jediná „minimalistická obuv“ akú som vyskúšala, neviem ich výhody/nevýhody porovnať s inými produktami, ako sú napr. populárne FiveFingers od Vibramu, alebo už spomenuté Free your feet.

Výzva 100 km behu v Skinners

Keď som začla behať v Skinners, dala som si cieľ, že po dobehnutí 100-ho kilometra napíšem o nich recenziu. Inšpirovalo ma k tomu video bežca Teodora Vázquez, ktorý urobil video recenziu na Free your feet práve po ubehnutých 100 kilometroch. Je určite zaujímavé a stojí za pozretie.

Som veľmi rada, že ponožky Skinners si držia svoj tvar, a napriek jemne obrúsených kontaktných častí spodnej vrstvy stále výborne plnia svoju funkciu.

skinners po 100 km
Skinners po odbehnutých 100 km a niekoľko desiatok km chodenia

Behala som po kombinovaných povrchoch – rôzne druhy asfaltu, tráva, kamenitá cesta, zemitá cesta. Moje zhodnotenie behu v Skinners si môžte pozrieť v tomto videu:

 Potenie nôh v Skinners

To, či a ako sa nohy potia podľa môjho názoru závisí od intenzity pohybu, vonkajšej teploty a samotnej individuálnej termoregulácie tela, resp. nôh. Keď som začla v novembri po troche chodiť naboso, postupne sa začla meniť aj termoregulácia mojich nôh a posunul sa mi teplotný komfort.

V zimnom období to bolo náročné pri pobyte vo vykúrených priestoroch, ako napr. pri cestovaní vlakom alebo posedení v kaviarni, kde som nezvládala zostať obutá a musela som sa vyzuť. Cítila som, ako sa mi prehrievajú nohy a nebolo to príjemné. Preto obava z prehrievania a následného potenia nôh bola pre mňa dôvodom, prečo som sa dlhšie rozhodovala, či ísť alebo neísť do kúpy Skinners. Nakoniec som sa rozhodla, že to skúsim a koncom marca som si ich zakúpila.

Čo sa týka potenia, na základe mojich skúseností to bolo tak, že napr. pri behu do cca 3 km v 10°C počasí som necítila vlhosť nôh. Pri dlhšom behaní sa mi chodidlá začli potiť, ale tým, že je to z hornej časti viacmenej ponožka, je noha dobre vetraná. Pocit vlkých nôh bol však v pohode znesiteľný.

Skinners nosím najmä v ranných alebo večerných hodinách, takže som ich mala  tak max. do 20°C. Zatiaľ mi v nich teplo nebolo tak, že by sa mi nohy prehrievali. Neviem však povedať, aké to bude pri vyšších teplotách. Po vyskúšaní svoju skúsenosť zapracujem do tohto článku.

Sušenie Skinners

Po behaní alebo po dlhodobejšom nosení počas dňa odporúčam skinners prevrátiť naruby, aby sa vyschli a vyvetrali. Mám totiž skúsenosť, že po pár behoch, kedy som to nespravila, tak po vyzutí som si uvedomila, že si po dlhej dobe cítim nohy. Ak už je odor citeľný, Skinners periem sa dajú prať ručne, ako aj v práčke v ochrannej sieťke na max. 35°C.

Po použití odporúčam vetrať a schnúť naruby
Po použití odporúčam vetrať a nechať schnúť naruby

Kam by som si Skinners vzala teraz?

Turistika či beh v neznámom alebo náročnom teréne

Podľa mojej skúsenosti sa Skinners dajú využiť v turistike, a aj tam, kde je bežný terén naboso nebezpečný alebo neznámy (terén mimo vychodených chodníkov, skalnatý či kamenistý terén, vysoká tráva atď.). Samozrejme, odporúčam len v tom prípade, ak už má človek čo to nachodené naboso a má už trošku posilnené svaly a šľachy chodidiel, ktoré sú žiaľ vďaka noseniu topánok výrazne oslabené.

Urban turistika

Čiže mestská turistika, či prechádzka alebo len transport po meste. Keď sa nohy unavia po celodennom chodení naboso po tvrdom mestskom povrchu, Skinners sú vďaka svojej spratnosti skvelá pomoc, ako uľaviť uboleným a unaveným ploskám nôh.

Oslovili vás Skinners?

Myslím si, že Skinners stoja za vyskúšanie pre každého, kto zvažuje začať chodiť zdravšie a urobiť niečo pre zdravé fungovanie svojich nôh, ktoré každý deň odvádzajú ťažkú prácu, hoci si to častokrát vôbec neuvedomujeme. Ak ste z Bratislavy, Skinners si môžte vyskúšať v kamennej predajni barefoot.sk.

Viac o Skinners na ich domovskej stránke: Skinners.cz (stránka je v angličtine).

Galéria Skinners

 

Zaujal vás tento článok?

Ak áno, mám veľkú radosť. Ak to tak cítite, poteším sa, ak mu dáte svoj lajk alebo ho budete zdieľať alebo pridáte svoj komentár. Ďakujem. 

Komentáre

Nech sa páči, toto je priestor pre vás.

Sharing

About The Author: Sue-barefooter

Nadšená pre bosé chodenie a beh, otužovanie a zdravý veggie lifestyle. K tomu radosť z fotografovania či zdravého varenia. Veľa ľudí ma inšpirovalo, a ja chcem túto inšpiráciu dávať ďalej.

1 Comments

  1. Pingback:Na rakúsky Schneeberg v Skinners - barefooter.sk

Leave your comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.